Här i dagboken kan ni läsa om hur livet var på Åkerby bland hästar, hundar och andra djur.

 Klicka gärna på bilderna i dagboken för att få se dem i förstoring.

Vaknatt

2008-04-17

Inget föl...

Igår blev det en sådan där rörig dag som man bara får ibland. Det hela började ganska bra, Rose skötte sig som den lilla pärla hon är och inga hästar rymde. På kvällen däremot började saker och ting spåra ur...

När vi skulle börja kvällsfodra noterade jag att Metallica såg lite hängig ut i hagen. Efter en stund la hon sig ner och låg som en plattfisk i en lerpöl och detta är aldrig ett gott tecken. Det var bara att vada ut i leran och släpa in henne. Hon var helt inpackad i lera och lite nedkyld så hon åkte på ett bad i spolspiltan och fick på sig en liten filt. Det var en mycket hängig och seg unghäst som släptes in i boxen och väl där föll hon ihop i en liten ynklig hög. Jag insåg snabbt att hon hade små koliksymptom och konstaterade att det skulle bli en lång natt...

Hennes symptom var inte så allvarliga att det var någon ide att ringa till veterinären men de var tillräckligt allvarliga för att jag skulle vara tvungen att övervaka det hela. Det rörde sig i magen och hon var lite intresserad av maten men hon visade ibland tecken på att ha ont och verkade vara helt utmattad. Antagligen hade hon ätit något olämpligt och hade ont när det olämpliga skulle passera genom tarmen. Vi tog ut henne till ridhuset och vallade runt henne en stund och då verkade det bli bättre så då gick Fia och jag in och bestämde att jag skulle titta till henne en stund senare. Eftersom jag ändå har börjat titta till Canja varannan timme på natten då hon faktiskt har passerat det datum hon skulle föla så höll jag mig vaken och gick ut efter en stund. Då hade Metallica blivit lite sämre igen så det blev vallning i ridhuset igen och så avklingade symptomen igen. In i boxen med Metallica och över till andra stallet för koll av Canja som såg lite besvärad ut. Canja har fått ödem under magen från juvret som nu hade spritt sig enormt sedan kvällsfodringen och hon fick en liten klisession och kärleksterapi då hon såg ut att lida alldeles särskilt mycket just denna natt. Tillbaka till eländig unghäst som hade blivit sämre igen, ut i ridhuset för vallning och sedan lite kontroll av temperatur och sådant. Fortfarande så var hon inte jättesjuk och det kom lite bajs och en del gas vid vallningen så det fanns hopp om livet... Så fortsatte min natt från häst till häst med enstaka pauser för intag av lite cola och kakor. När man nattvakar så blir man lite uppiggad av att inta en massa socker och koffein, därav min specella nattkosthållning. Vid sextiden på morgonen ringde jag Andreas då läget inte riktigt kändes hållbart längre och han kom vid halv åtta och gav lite dropp och kramplösande till elände nummer ett och konstaterade att elände nummer två antagligen skulle kunna föla när som helst och alltså fick leva med sina smärtsamma ödem. Fia fick sedan ta över hela eländet då jag skulle till doktorn i Järna och vid tolvtiden på dagen fick jag äntligen krypa till sängs för lite sömn. Två timmar blev det innan telefonen ringde och väckte mig, det var en *****försäljare och ni kan ju gissa om jag köpte något... Metallica hade fortfarande lite besvär från magen och Andraes ringdes ut igen men när han dök upp hade hon slutat att ha ont och stod upp och såg glad ut för första gången på ett dygn, typiskt!

Sedan passade jag på att vattna ridhuset för jag skulle ha hopplektion och detta var en aktivitet som uppskattades av både hundar och barn. Ida (min hund) och Mino (Carros barn) sprang glatt fram och tillbaks i vattenspridaren och jag kan bara gissa hur mycket sand och vatten Carro fick med sig hem i bilen. Ida har alltid gillat det där med vattenspridare och blev väldigt lycklig över att det fanns någon annan som tyckte som hon.

Hopplektionen gick riktigt bra och vi tränade på att hoppa lite omhoppningssvängar. Som tur var skötte sig alla ponnyerna över förväntan villket var tur eftersom problemlösning inte är det enklaste när hjärnan lider av allvarlig sömnbrist.

Jag måste också revidera ett tidigare konstaterande: sömnbrist är inte bra som smärtlindring då jag kan konstatera att det nu känns som om jag lider av ryggbrott av allvarlig natur, ojojoj.  

I natt blir det bara kontroll med tvåtimmars intervall av Canja så det är ju en barnlek! 

Tack och godnatt! 

Antal kommentarer: 0

Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)
Mata in koden inbäddad i bilden