Här i dagboken kan ni läsa om hur livet var på Åkerby bland hästar, hundar och andra djur.

 Klicka gärna på bilderna i dagboken för att få se dem i förstoring.

Pust...

2009-08-11

Idag har jag tagit det väldigt lugnt efter helgens äventyr. Faktum är att jag har ont i både hals, huvud och ben, benet fick sig en smäll av en lite skuttig tvååring som jag sprang med i lördags och huvud och hals har drabbats av en förkylning. Det har ju blivit lite hektiskt de senaste två veckorna med de två riksutställningarna så nu säger kroppen till om att det behövs lite vila ett par dagar.

Det har faktiskt varit mycket intressant att vara på två riksutställningar på raken och jag kan konstatera att det är ganska stora skillnader mellan hur de har genomförts. På något sätt är welshutställningen väldigt mycket mer proffesionell än connemarornas. Organisationen på welshsidan är mer effektiv, platsen var bättre planerad (och otroligt mycket vackrare), domarna var trevligare, ponnyerna var bättre visade och informationen på plats var klar och redig.

Just det här med visningarna är ganska slående, welshägarna vågar erkänna att deras ponnyer kan bli bättre visade om en duktig handler tar dem. På connemarasidan så är det lite som att visningen inte är lika viktig, det är som om man tror att vem som helst kan visa en ponny. Det är faktiskt en konst att visa häst och det behövs mycket övning och en viss känsla, precis som med ridning. jag undrar vad egentligen den utländska domaren tänkte när han såg vissa visare, de var dåligt klädda och dessutom var vissa något överviktiga och orkade knappt följa sin häst i trav. Det kanske låter hårt men man får ibland lov att ha lite mer självkritik och om man inte orkar springa 30 meter i ett riktigt högt tempo ska man inte visa häst. Jag dömmer inte någon för att de har en liten övervikt, jag tycker bara att det är synd att man inte ger ponnyn chansen att få en så bra bedömning som möjligt. I england har man juniorhandlerklasser där barn och ungdomar får chansen att lära sig att visa häst, men när det kommer till de stora showerna så är det inga amatörer som springer.

Trots att det är lite virrigt på connemarasidan så är alla trevliga och glada. Jag tror dock att rasen skulle vinna på att man blir mer proffesionell, det blir lite för mycket gullegull ibland. En riksutställning ska ju vara det bästa av det bästa och om man tittar på resultaten så är antalet guldhästar bland welsharna mycket högre. Förhoppningsvis så kan dock connemarorna komma igång i framtiden och börja visa framfötterna även på riksutställningsfronten.

Tack och godnatt!

Antal kommentarer: 0

Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)
Mata in koden inbäddad i bilden