Här i dagboken kan ni läsa om hur livet var på Åkerby bland hästar, hundar och andra djur.

 Klicka gärna på bilderna i dagboken för att få se dem i förstoring.

sopor

2009-06-20

Idag har det iallafall inte regnat så det går framåt. Både hästarna och jag känner oss lite mer positivt inställda till arbetet när vi slipper huttra hela tiden.

Jag har faktiskt varit lite duktig idag och dammsugit under sängen. Städning är verkligen inte min starka sida men jag började inse att det nu började rulla små hårbollar därunder. Konstigt nog så är det väldigt tillfredställande att lägga sig i sängen på kvällen med vetskapen att man faktiskt utrotat diverse kvalster och små svampodlingar ( dessutom så kanske man slipper bli anmäld till "Rent hus").

Apropå skräp så hade vi en intressant diskussion igår om det här med sophantering. Mormor och Morfar suckade lite om hur besvärligt det är med sopsortering och då kom frågan upp om hur man gjorde förr i tiden. Morföräldrarna som är en outömlig kunskapsbas om hur man gjorde innan saker och ting uppfanns förklarade att man hade faktiskt inte ens en soptunna så här på landet. I deras värld så är sophämtning en ganska så ny företeelse. Men hur klarade man sig då? Jo, man hade helt enkelt inga engångsförpackningar och alltså blev det i princip inga sopor, mjölken hämtades i kruka som återanvändes, fisk och kött låg i vanligt tidningspapper som man eldade och matrester komposterades. De få sopor som blev var i princip hårda saker som konservburkar och glas och sådant grävde man ner någonstans i skogen. Eftersom det man grävde ner var naturmaterial som järn och glas så var det ju ingen miljöfara med det hela. Miljöproblemet uppstod när man började gräva ner en massa konstgjorda saker som plast och andra oljebaserade produkter.

Egentligen så är det väldigt dumt att man avskaffade tex det här med mjölkhämtning i spann. Vi är idag så hysteriska när det gäller hygien så att vi tappat perspektivet helt. Visst är det otrevligt om man blir sjuk pga bakterier i maten men samtidigt så är det ju ganska trist att bli sjuk för att man får i sig miljögifter och annat skit pga alla kemiska substanser som man måste använda för att hålla allt rent från baciller. Det vore intressant att göra en jämförelse på vilket som är mest riskabelt, vår hysteriska jakt på renhet eller den gamla tidens okunskap om att man inte var särskilt hygienisk i sin mathantering.

Det pratas ju så mycket om att man ska vara klimatsmart idag men jag måste faktiskt säga att i detta fall så var det nog bättre förr.

Tack och godnatt!

 

Antal kommentarer: 0

Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)
Mata in koden inbäddad i bilden