Här i dagboken kan ni läsa om hur livet var på Åkerby bland hästar, hundar och andra djur.

 Klicka gärna på bilderna i dagboken för att få se dem i förstoring.

Motioner

2014-03-28

Förra fredagen var jag på regionsstämma i LRF (jag är alltså inte lärarinna utan lantbrukare, LRF =lantbrukarnas riksförbund). Detta resulterade i att jag råkade försvara en motion angående djurskydd som jag nu händelsevis inte skrivit själv. Jag var egentligen bara där för att lyssna men kunde inte hålla mig från att börja debattera då styrelsen yrkade avslag på en motion som handlade om hur tvärvillkor bedöms efter svenska regler istället för efter animaliedirektivet och om hur djurskyddslagen tillämpas i allmänhet.

Det finns ju många som är missnöjda med hur det går till när man utsätts för djurskyddskontroll och det finns ingen rättsäkerhet i det nuvarande systemet. För att få till en förändring behöver man påverka Jordbruksverket som ju är ytterst ansvariga för hur tjänstemännen utför sitt arbete. För att påverka Jordbruksverket behöver man även påverka politikerna som ju ska ge Jordbruksverket riktlinjer att jobba efter. Som det är nu har man koncentrerat sig på att ha möten med de lokala Länsstyrelserna där man pratat med inspektörerna om hur de ska sköta sitt jobb. Det jag gick igång på var att regionsordförande förklarade att man diskuterat med inspektörerna och att man försökt få dem att förstå att de måste vara trevliga och om de inte blev bjudna på kaffe skulle de i princip ha med sig kaffe att bjuda sina kontrollobjekt på. Herregud vilket skämt! Jag vill väl inte dricka kaffe med djurskyddsinspektören, jag vill bara att den gör sitt jobb på ett korrekt sätt. Om jag måste bjuda på kaffe för att inte få nedslag på detaljer så har systemet verkligen gått åt skogen. Bara för att de började prata om kaffe och andra trivialiteter så blev jag tvungen att yrka på att motionen skickades vidare med några tillägg från mig angående tillämpning av lagen. Styrelsens avslag röstades ner och motionen röstades vidare, demokrati när den är som den ska alltså.

Det finns ju många vettiga inspektörer som gör ett bra jobb, men de som inte gör det behöver styras upp och för att man ska få någon att sköta sitt jobb korrekt behövs en vettig jobbeskrivning och styrdokument som gör det möjligt för chefen att tillrättavisa om fel begås. Idag är fungerar inte styrningen, Jordbruksverket tar inget ansvar och enskilda inspektörer lämnas att tolka lagar och regler lite hur de vill. Det är finns en oändlig mängd problem och buggar i det nuvarande systemet ooch jag skulle kunna skriva en lång uppsats om allt från rättsosäkerhet till enskilda inspektörers galna bedömningar angående hur många träd det får stå i en hästhage. Nu har jag iallafall kokat ihop det till en motion som ska vidare till riksstämman och eftersom jag råkade ställa mig upp och prata så får jag åka med.

Nu till helgen ska vi dock på roligare äventyr då vi styr bilen mot Vetlanda med de två små salstahingstarna som jag haft i träning ett tag. De ska visas för kvalitetsboken och lille Mint ska minsann gå ett helt bruksprov. Det tillhör inte vanligheterna att welsh mountain gör det då de ju är så små att det är svårt att få till ridningen, bruksprovet är ju dessutom helt frivilligt men kan ge extra poäng till den som gör det. Mint är ju redan en liten stjärna som har vunnit mycket i utställningsringen i England och han har visat sig vara väldigt begåvad som ridponny så det ska bli extra roligt att få visa upp honom. Lille Lancelot är däremot lite mer oprövad men riktigt jämn och fin så det ska bli spännande att se om han passerar nålsögat. Jag kommer iallafall få en del av årets motion när jag ska springa med de två små gossarna, de travar som sjutton bägge två så det är bara att ta det långa benet före och försöka hänga med.

Det är ju så att vissa hästar har DET och Mint är en typisk sådan. Man ser honom när han kommer gående och han har en väldigt självsäker attityd. Vi hoppas naturligtvis att han ska bli Splendids första son som skrivs in i kvalitetsboken och att han ska föra Splendids gener vidare:)

Mint...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tack och godnatt!

 

Antal kommentarer: 0

Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)




Mata in koden inbäddad i bilden