Här i dagboken kan ni läsa om hur livet var på Åkerby bland hästar, hundar och andra djur.

 Klicka gärna på bilderna i dagboken för att få se dem i förstoring.

Öglor och böjar

2016-03-10

Det här med att bo på en gård från 1800-talet har sina egna små utmaningar, man måste kunna en massa saker om saker som man inte ens visste att de fanns förrän man inser att de både finns och inte fungerar.

Jag har säkert tidigare ondgjort mig över det här med elen på gården som går än hit och än dit. Igår så slutade tvättmaskinen att fungera, efter en lång stund med felsökning insåg jag att den faktiskt inte var trasig utan att det var ett elproblem. Problemet är att inget annat än tvättmaskinen hade lagt av i huset så då var det bara att stryka huspropparna från listan över misstänkta (bara att konstatera detta tar ju en stund då man får gå och testa alla proppar). Efter ett långt detektivarbete så konstaterades att hönshuset saknade el också och efter ännu mer detektivarbete så hittades den felande proppen och byttes. Det tog bara ca ett dygn från det att tvättmaskinen stannade tills jag fick igång den igen. Nu har då ytterliggare en propp i stora proppskåpet kartlagts, sju av sexton proppar är nu kartlagda, resten är det ingen som vet vart de går.

Till det hela bör tilläggas att jag verkligen avskyr att hålla på med el, jag lyckades en gång få en sådan där 220-volts stöt i ett finger och det styrkte mig bara i min övertgelse om att jag inte bör hålla på med elen. När man håller på med gamla proppskåp så ska ju de där propparna skruvas ur med lite halvt våld eftersom de fastnar efter ett antal år. När man sedan skruvar i dem så kan de knastra till när de får kontakt och då får jag alltid lite lätt panik. Trots att jag nu absolut inte vill det så har jag alltså lyckats lära mig om det här med elen och får alltså lov att muttra och klaga medans jag går och letar fel.

Det finns ett antal yrken som man kan lite halvdant när man nu har en stor gård och elektriker är då ett. De andra är rörmokare, snickare, svetsare, mekaniker, chaufför, grävmaskinist, målare och så fortsätter det... Nu är det ju så att bara för att man kan lite av allt det här så blir man ju inte jättebra på det, men man slipper betala någon annan för att göra det. Varje gång man står inför en ny uppgift så får man göra ett överslag på hur många timmar man behöver jobba för att betala någon för att fixa problemet kontra hur många timmar det skulle ta att lära sig hur problemet fixas och sedan fixa det själv. Tid är ju pengar, men jag har mer tidvaluta än kronor och ören så oftast vinner alternativet att lära sig och utföra över att köpa in tjänsten.

Morfar var alltid av övertygelsen att det måste vara billigare att göra själv då han inte såg tid som pengar. Följden av detta är att gården nu är till stor del byggd av honom och nu alltså underhålls och byggs ut av mig. Eftersom morfar byggde allt själv så är det mesta löst på ett för honom unikt sätt och med väldigt egna tankar bakom. Det största problemet jag nu har med de unika byggmetoderna är att allt som är snickrat är gjort så att det inte går att riva, allt är spikat med längsta möjliga spik, och allt rörmokeri och elarbete är gjort utan att någonsin kapa något. Det betyder att alla rör har extra böjar och många elledningar har små öglor. Logiken bakom detta är något oklar, men jag tror att han tänkte att det som byggs ska stå i hundra år, men elen kan man ju dra om så då var det ju bra att hålla elkablarna intakta om de nu skulle återanvändas. Rören är jag dock lite osäker på då det är ett himla besvär att värma dem och forma dem, men det är klart att han kanske tänkte återanvända dem också.

I mitt badrum har jag några sådana böjda rör, de stör mig varje gång jag tittar på dem, jag vill liksom räta ut dem hela tiden. Förutom att de är böjda så sitter de dessutom utanpå väggen, fastsatta med små distanser. Det är som ett slags konstant mentaltest, hur länge kan jag gå och störa mig på dem innan jag börjar åtgärda dem. Det ligger då också ett problem i att iom att jag lärt mig lite om hur det borde kunna åtgärdas så väck genast tanken på att bygga om och fixa själv, halvt omdvetet har jag redan mätt ut och bestämt hur det ska dras om. Tänk vad lätt det skulle vara att bara titta på rören och börja fundera på vilken rörmokare jag skulle ringa istället för att börja fundera på dimensioner och rörtänger...

Tack och godnatt!

Antal kommentarer: 0

Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)
Mata in koden inbäddad i bilden