Här i dagboken kan ni läsa om hur livet var på Åkerby bland hästar, hundar och andra djur.

 Klicka gärna på bilderna i dagboken för att få se dem i förstoring.

Väntans tider

2012-05-15

Våren innebär ju inte bara vårbruk här på gården utan den är ju också väntans tider. Titti har nu uppnått maxstorlek på magen och bör nedkomma med en ny liten connemara inom en snar framtid. Hon har fått flytta in i trädgården så att vi har ordentlig koll på henne hela dagarna. Mina ston har en lustig liten benägenhet att föla lite när som helst på dygnet, de flesta fölar ju på natten men det har ingen berättat för åkerbystona som lika ofta fölar dagtid. Jag antar att det beror på att de är ganska lugna och trygga. Ett sto styr över sin fölning mycket mer än vad en människa kan styra över sin förlossning. Fölningen sätter inte igång förrän stoet känner sig tryggt och lugnt och i de flesta fallen är ju detta när lampan har släckts och alla har lämnat stallet. Trenden med att föla vid andra tider på dygnet startade nog egentligen med Gina som gärna väntade med fölningen tills hon fått frukost på morgonen och publiken var på pats. Nu går ju många saker i arv och tydligen så har detta fölningsbeteende ärvts ned så att Ginas barn och barnbarn fölar lite hur som helst och dessutom gärna utan ordentliga tecken på att de faktiskt tänker föla. Det har nu blivit ett så vedertaget beteende att även ston som inte är besläktade med Gina har börjat göra likadant, beteendet har smittat av sig inom hela flocken helt enkelt. Det är dock ett ganska så bra beteende då man slipper många vaknätter.

Supertjockisen Titti...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det är inte bara stona som väntar på att föla, hingstarna går omkring och väntar på att stona ska brunsta. Joop har ju just blivit av med sin ordinarie fru då Titti får gå ensam i väntan på fölet och för att livet inte ska bli alltför trist för honom så har han fått en ny fru. Nelly har flyttat in i boxen bredvid och idag släppte jag ihop dem på betet. Nelly är ju van vid att gå med hingst och var föga imponerad av Joops skutt och kråmande, men en liten galopp runt hagen blev det iallafall...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Faktum är att Nelly är en svårimponerad dam och hon körde ganska så hårt med Kalle när de kamperade ihop. Joop fick även han direkt en skopa med ovett för att han kom för nära och pep för mycket så nu får han helt enkelt hålla sig på behörigt avstånd tills det passar damen i fråga att umgås. Nelly är en sådan där figur som fölar i hagen, första fölet , Myggan, kom mitt på dagen när jag tog en tur till Konsum för att handla och hennes andra föl, Quentin, kom i samma hage medans jag satt och åt lunch.

Nelly och Quentin...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi är alltså flera som traskar runt och väntar på spännande händelser just nu och jag hoppas på en dagtidsfölning utan komplikationer (vad Joop hoppas på får ni väl gissa själva ;)

Tack och godnatt!

Antal kommentarer: 2

2012-05-16 12:11:13 - Ann-Britt

(flower) Så trevligt läsa din dagbok hoppas du får se den här fölningen lycka till (heart)(heart)

2012-05-16 23:33:44 - Märit W, marit.walfridsson@gmail.com, www.walsang.se

Vad fint du skriver. Trevligt att läsa! Lycka till. Vår dräktiga Rebecca väntas nedkomma i början av juni, men tyvärr är hon inte lika tjock, utan som vanligt faller hon ur ordentligt i samband med pälsfällningen. Vi matar och matar och matar...
Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)
Mata in koden inbäddad i bilden