Här i dagboken kan ni läsa om hur livet var på Åkerby bland hästar, hundar och andra djur.

 Klicka gärna på bilderna i dagboken för att få se dem i förstoring.

Dagens politik

2014-10-24

Efter att ha funderat lite fram och tillbaka efter det senaste valet där så mycket blev tokigt har jag bestämt mig för att gå med i centerpartiet. Skälen till detta är många, men ett av de större är att istället för att klaga över det här med Sverigedemokraterna så borde man visa sin ståndpunkt på ett tydligare sätt. Ju fler medlemmar ett parti har desto mer moraliskt stöd får det och då tänker jag att de flesta borde ju ha råd med de ca 150 kronor som det kostar att bli medlem i ett parti och på det viset hjälpa de demokratiska vettiga partierna att jobba mot de antidemokratiska krafterna. Man måste ju inte engagera sig stenhårt i den praktiska politiken för att man är medlem, hur mycket var och en vill göra är ju upp till individen. Det går kanske fort att glömma hur det såg ut detta val, men det är ju nu i mellanperioden som vi kan jobba för att det inte ska bli så igen.

Ett annat stort skäl till mitt val av parti är att jag i grunden är liberal, jag tror att det är människan som ska driva samhället framåt, inte samhället som ska driva människan. Valfrihet är för mig också grundläggande, vi är alla olika och likriktning leder aldrig till framgång. Om man tror på att människan i grunden är god kan man också tro att vi av fri vilja vill dela med oss och ge till de som har mindre än oss själva. Självklart innebär detta att vi ska ta emot de människor som ingenting har pga krig eller odemokratisk styrning som de måste fly ifrån.

Centerpartiet har sin grund i det gamla bondeförbundet och de för en stolt tradition vidare där man värnar om landsbygden. Det är det enda partiet som inte bara säger att hela Sverige ska leva, de har en politik som även i praktiken vill att hela landet ska leva.

Jag har nu med intresse följt regeringsförklaringen och budgetdebatten och faktum är att det inte känns särskilt genomtänkt eller positivt. För er som inte är bönder ska jag förklara vad jag menar: man har i den nya budgeten sagt att det ska bli skatt på handelsgödsel. Man förklara att det är en sk grön skatteväxling, men tyvärr skjuter man långt från målet. Tänk så här, varje dag äter du en smörgås som är gjord av mjöl som är odlat på en åker. Näringen i smörgåsen kommer från jorden, när man skördar åkern tar man bort näring och om man inte tillför ny så kommer jorden till slut vara helt fri från näring och då växer inget. Förr hade vi små kretslopp där varje gård la tillbaks näring i form av gödsel från både människor och djur, men idag bor den som äter smörgåsen i stan och den näring som tas från jorden kommer inte tillbaks utan vi är beroende av andra näringskällor dvs handelsgödsel. I Sverige har vi redan hårda regler för hur vi får göda våra åkrar och det görs många åtgärder för att minska läckaget och få gödningen att hamna där den ska. Inget annat land har skatt på gödning och införs detta så kommer det vi producerar i Sverige bli ännu dyrare vilket ger en konkurrensfördel till varor som inte är producerade lika miljövänligt som de svenska produkterna. Det blir då en motsatt effekt av den skatten. Miljön blir lidande och våra svenska producenter blir lidande.

 Ett till exempel på ett tankefel är kilometerskatten, den är tänkt som grön skatt också. Man har dock missat att den är en skatt baserat på avstånd, inte på hur miljövänligt man transporterar varorna. Om man hade sagt att man ville beskatta miljöovänliga transportsätt, fine, men nu drabbas alla lika oavsett skick på lastbil och utsläpp. Eller egentligen drabbas alla olika för de som drabbas värst är de som bor längst från stan. Bor man som bonde, eller annan förtagare för den delen, långt från järnvägen så får man betala mer, det gynnar inte hela landet. Tyvärr så kan man ju inte flytta produktionen av just säd, den ligger liksom där den ligger på sin åker.

Med denna politik kommer alltså era morgonsmörgåsar drabbas på ett sätt som ni kanske inte märker på smaken, men den kommer att innehålla saker som obeskattad handelsgödsel, stråförkortningsmedel, gmo-grödor och en väldigt stor mängd bekämpningsmedel som inte  är tillåtna i Sverige.

Det finns mycket att säga om andra saker också men just detta med maten är en hjärtfråga för mig, vi måste få möjlighet att äta så mycket närproducerad bra svensk mat som möjligt och därför borde svensk matproduktion stöttas, inte stjälpas.  

Tack och godnatt!

Antal kommentarer: 2

2014-10-25 09:52:39

Absolut! Det närproducerade borde vara det billigaste, svensk mat bör vara billigast för svenskarna, då är det den som säljs, då mår jordklotet bättre och även vi. Beskatta hellre varor som rest från andra världsdelar.

2014-10-25 12:08:30

Sunt resonemang Johanna! Fler skäl att gynna närproducerad svensk mat (förutom arbetstillfällen ökad kapitalisering i/på landet) är att vi konsumenter har lättare att göra vår röst hörd om hur vi vill att matproduktionen skall se ut. Av miljö, etiska och hälsoskäl.
Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)
Mata in koden inbäddad i bilden