Här i dagboken kan ni läsa om hur livet var på Åkerby bland hästar, hundar och andra djur.

 Klicka gärna på bilderna i dagboken för att få se dem i förstoring.

Original

2009-08-17

Idag gick köksprojektet in i fas två, dvs städningen var avslutad och nu var det dags för målning. För att utnyttja utrymmet lite bättre så började vi med att riva garderoben som upptog en ganska stor yta i ena hörnet. Efter att ha ägnat hela förmiddagen åt att riva eländet, som vanligt när morfar har byggt något så satt det fast ordentligt, så fick vi en glad överraskning. Bakom garderoben skymtade det fram en fin pärlspontad grön vägg. Efter att ha rivit lite extra så kom vi fram till att detta var orginalvägg från 1800-talet, jättefin och med äkta patina.

Först trodde vi att det kanske bara var i garderoben den hade fåt vara kvar men vid närmare efterforskning konstaterade vi att den såg ut att fortsätta. Efter ytterligare rivning så hade en hel vägg dykt upp. Tanken var då att kanske ha den som fondvägg vid matplatsen men efter ytterligare funderingar så kunde jag inte att låta bli att gå loss på resten av rummet, så nu är mer än halva rummet avskalat. Det kommer att bli väldigt fint och känns ju lite speciellt att få ha den riktigt gamla väggen framme. Den är tom så gammal att spikarna i den är handsmidda, tänk vilket enormt jobb de la ner på den när den byggdes och vad fint att kunna få fram den igen. 

När jag nu hade hittat en så fin vägg i det blivande köket så slog det mig att det kanske fanns fler fina väggar så jag tog saken i egna händer och gick till nästa rum för att ta upp ett hål och titta efter. Tyvärr så fanns det inget roligt där, men hoppet är ju det sista som överger människan så nu finns det ett antal hål i väggen i flera av rummen. Tydligen så var det bara i köken som man brukade ha trävägg, i de andra rummen är det någon slags murbruk struken på en vassväv under skivorna enligt morfar (denna information fick jag inte förrens det redan fanns fler hål).

Jag får nog ändå vara ganska nöjd med dagens fynd, speciellt eftersom jag redan i förra veckan hittade ett jättefint gammalt trägolv i hallen under den gräsliga 70-tals plastmattan. Även om det krävs en del slipning och målning så är det nästan lättare än att försöka skapa en absolut jämn yta som man måste göra om man ska måla en plan vägg. Det gör ju liksom inte så mycket om det är lite ojämnt när man har en sådan äkta gammal vägg eller ett gammalt golv, det ger snarare en mer äkta känsla.

Tack och godnatt!

Antal kommentarer: 0

Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)
Mata in koden inbäddad i bilden