Här i dagboken kan ni läsa om hur livet var på Åkerby bland hästar, hundar och andra djur.

 Klicka gärna på bilderna i dagboken för att få se dem i förstoring.

Fölförväntan

2016-01-24

Takdropp och plusgrader gör att det känns som om våren är lite närmare nu. De nya små liven i lådan gör också att vintern känns lite mer uthärdlig ( det underlättar också att det just nu är tropisk värme i rummet för att småttingarna ska ha det komfortabelt). Den lilla skruttiga valpen är fortfarande liten, men hon är också fortfarande pigg och protesterar vilt mot vägning så jag hoppas fortfarande att hon ska ta sig. Hon äter ordentligt utan problem och kravlar dubbelt så fort som de tjocka syskonen som nu har strandat som små valar med sina jättemagar. Det finns få saker som är så mysigt som att få klämma lite på feta små valpar som är så mätta att de bara ligger i en hög med benen i vädret. Några dagar till lär jag få stå ut med att lägga till den lilla var tredje timme, det gäller liksom att lägga till henne när de andra har somnat så att hon inte blir bortskuffad, men hon är nära att klara av att dyka in mellan syskonen utan assistans.

Nu när det känns som att våren närmar sig så närmar sig även fölningarna, i år blir det två ponnyföl. Lite roligt är det att jag ska få mitt första welshföl, lilla Maggan (Salstas Magnolia) ska ha föl efter Splendid. Det är liksom självklart att mitt första welshföl ska vara efter honom, dels för att han är en av mina favorithingstar genom tiderna och dels för att han nog är den bästa som går att hitta. När men börjar titta lite på hur det gått för hans avkommor så kan man bara konstatera att resultaten är svårslagna. Han har tex 20 ston som är äldre än tre år efter sig och av dem har 13 diplom. Av 34 avkommor som är äldre än tre så har 13 utmärkelse på treårstest, tre stycken har vunnit riksfinalen i gångarter, en har kommit tvåa, en har vunnit finalen som fyraåring. Tittar man på utställningsresultat så har han en mängd med avkommor med guld, BIR-titlar och BIS-titlar. Om man skulle börja räkna ut allt detta i procent så borde man snabbt se att han ligger skyhögt över alla genomsnitt. Han har till och med en dotter som blivit ELIT-premierad. Nu väntar vi bara på att han själv ska bli ELIT-premierad, något som inte borde vara så långt bort med tanke på hur han nedärvt sig. Enligt reglementet ska dock inte hingsten avkommebedömmas angående prestation innan det finns 50 avkommor över sju års ålder, nu kan man lätt kringgå den regeln om de avkommor som finns är tillräckligt bra. Jag fick det förklarat såhär av en i premieringsnämnden för connemara, Poetic Justice kunde få Elit på bara 30 avkommor eftersom de han hade var så bra att om man lagt till 30 som inte gjorde ett dyft så skulle han fortfarande vara bland de bästa hingstarna så därför kunde man ge honom ELIT trots lite för få avkommor. För Splendid borde samma regel kunna gälla då man kan lägga till 40 avkommor till som inte gör något, han har ändå lika många diplomston efter sig som Sandstorm som fick ELIT och som har just 80 avkommor. Det vore ju roligt om nämnden tänkte lite så då det ibland kanske gäller att hitta de riktigt bra hingstarna och uppmärksamma dem innan de varit döda i tio år. Det kanske finns fler hingstar som uppfyller kraven på detta sätt och som skulle uppmärksammas i tid. Faktum är att man måste ge connemaranämnden stor eloge som lyckats vaska fram Poetic Justice på det viset (även om man missade honom lite i början då han inte blev godkänd...). Nu har han tyvärr (för oss svenskar då) hamnat i Frankrike där han är väldigt populär och har väldigt många fler ston än han någonsin kunnat få om han stannat i Sverige. Nåja, Splendid kommer säkert få sitt ELIT någon gång, även om vi måste producera en massa avkommor till för att han ska bedömmas (de behöver ju inte ens göra något annat än att finnas:)).

Det hela låter kanske lite tekniskt, men det här är precis som med HD-indexet för boxer, för att lyckas få till det innan olika index eller nämnder har bestämt sig för att visa vägen så måste man sitta själv och gå igenom hur individerna förärver sig. Det säkraste sättet att se trolig förärvning är ju att titta på avkommor och Splendids avkommor säger mig att det kommer att titta ut en liten stjärna på Åkerby till våren:)

Splendids gång och exteriör som förärvt sig så bra att hans avkommor abonnerat på förstaplatsen i riksfinalen de senaste åren...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tillsammans med denna gång och exteriör borde bli något bra...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nu ska jag nattmata liten ilsken mopsdam:) 

Tack och godnatt!

 

Antal kommentarer: 0

Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)
Mata in koden inbäddad i bilden