Här i dagboken kan ni läsa om hur livet var på Åkerby bland hästar, hundar och andra djur.

 Klicka gärna på bilderna i dagboken för att få se dem i förstoring.

Staketlagning igen...

2011-01-25

Dagen startade idag med staketlagning i snöstorm. Detta är inte riktigt min favoritsysselsättning men eftersom hästarna hade rivit staketet igår så hade jag inget val. De hade faktiskt ett litet äventyr igår då Lucy råkade springa genom tråden när de skulle ta in henne och rida. Lucy är lite rädd för Arianna och fick väl antagligen syn på henne och flydde utan att tänka på att grinden inte var öppen. Efter Lucy följde naturligtvis Pandora som aldrig säger nej till en tur i frihet och sedan var det full kalabalik. Jag var naturligtvis inte hemma utan fick mer eller mindre panikslagna rapporter om läget. Det är lite typiskt att om jag lämnar gården för att åka till affären så händer det naturligtvis något sådant här. Vad som sedan hände var att Pandora, Lucy, Arianna och Kylie sprang hem medans Titti lyckades springa ner till Joops hage vid vägen. Hon är lite brunstig och enligt ögonvittne så lyckades Joop tydligen hoppa på henne lite över staketet. Joop och Titti har ju tillbringat ett par år ihop och tanken är att de ska få gå ihop i sommar då Titti bara har ett sabbatsår i år och ska betäckas så att hon fölar nästa år. Det är alltså egentligen ingen jättekatastrof om hon skulle råka bli dräktig med Joop, men väldigt opraktiskt om hon skulle behöva föla i slutet av december. Hon har inte varit jättelätt att få dräktig, troligtvis pga ålder, så därför så vill man inte ge abortspruta om det nu skulle ta sig. Risken om man tar bort fölet är att hon inte blir dräktig alls i år och det vore lite trist.

När jag kom hem från affären så var det bara att börja sortera in hästarna i rätt boxar, de flesta var nästan på rätt ställe. Det var bara en ponny som saknades, Nelly; och henne hittade jag inne hos den andra stoflocken. Hon hade smitit in till sitt barn som jag med mycket möda och stort besvär har vant av, så nu blev det lite skrik och gråt igen. Det intressanta är att fölen har lugnat ner sig för länge sedan och verkar inte sakna morsorna alls medans morsorna tar varje tillfälle i akt att försöka knyta bandet till fölen igen. Nelly protesterade därför högljutt hela kvällen igår efter att ha förlorat kontakten med barnet igen efter ett kort men trevligt möte, men hon har nu lugnat sig igen. Det var alltså tre hagar som behövde lagas i morse eftersom stona först rivit sin egen och sedan hade Titti rivit Joops hage och Nelly hade rivit den andra stohagen.

 Nu är ju alla ston lite olika när det gäller föl och avvänjning och vissa blir inte alls så hysteriska men de flesta av mina ponnyston ligger på den mer hysteriska delen av skalan. Mest hysterisk av alla är Titti som tom slutar att äta vid avvänjningen. Värst var det när vi vande av hennes andra föl, Excelsa, då åt hon knappt på tre veckor och blev helt apatisk. Hennes föl däremot brukar klara sig utmärkt och ser oftast ut sokm små fotbollar även efter avvänjningen. De ston som blir så extremt fästa vid sina föl brukar också se till att fölen får all mat så man måste ofta vänja av fölen till sist eftersom stona börjar tyna bort. Jag tycker att man kan vänta ganska länge med avvänjningen då det helt klart gynnar fölens utveckling om de får gå kvar så länge som möjligt med sin mamma. Om stoet är dräktigt igen så brukar det bara gå att ha fölen med dem tills fölen är ca 6-7 månader sedan tar de för mycket av stoet som ju måste samla kraft till nästa föl. Om stoet inte är dräktigt så kan man vänja av vid ca 8 månaders ålder, då är fölen riktigt självständiga och det finns ju risk att hingstföl kan bli könsmogna vid 9 månaders ålder så därför vill man vänja av dem och hinna få ut dem till en hingstflock innan dess. Det finns ju vissa som vänjer av vid 4 månaders ålder men det är alldeles galet för då är fölen bara små förvirrade varelser som inte har hunnit utveckla sin personlighet ordentligt. De överlever ju en sådan avvänjning men det är inte ett skäl till att göra så mot dem. Man vill ju som uppfödare att hästarna ska få en så bra start i livet som möjligt och visst är det besvärligt att mocka och hantera dem om de fortfarande bor ihop när fölet börjar bli stort men fördelarna av att få en välutvecklad, lagom självsäker unghäst uppväger med råge beväret.

Tack och godnatt!

Antal kommentarer: 1

2011-01-27 21:17:29 - Emma

Så kloka tankar! :)
Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)
Mata in koden inbäddad i bilden