Här i dagboken kan ni läsa om hur livet var på Åkerby bland hästar, hundar och andra djur.

 Klicka gärna på bilderna i dagboken för att få se dem i förstoring.

Tänk om

2015-06-20

Medan större delen av sveriges befolkning satt och drack nubbe och sjöng midsommarvisor fanns det några som hade en väldigt annorlunda dag, en sorglig , hemsk och för de flesta otänkbar dag. Vargen hade varit framme och rivit 26 får.

Den svenska bonden är faktiskt en utrotningshotad art, om bara en generation(35 år) är mjölkbönderna helt utrotade enligt dagens statistik. Frågan är vad man tänker göra åt detta, något åtgärdsprogram finns inte. Om det nu hade gällt något annat så hade man naturligtvis lagt upp en avelsplan, infört bevarandestatus och fridlyst. Om man nu ska dra en parallell med vargen så spenderade man ju ungefär 4 miljoner på att flytta junseletiken från renskötselområdet där hon själv tyckte att hon hade det bra, bara för att hon hade så fina gener. Tänk om detta är en idé om man nu ska bevara bönderna, det skulle kunna göras mycket billigare än 4 miljoner per bonde. Det är bara att vänta till kvällningen, ge dem två glas vin och vänta på att de slocknar och sedan kan man lasta dem på ett plan som går till lämplig ort. Om man släpper av dem i tyskland så skulle man kunna hoppas att de under försöken att vandra hemåt hittar en lämplig partner och stannar på själland, där är det fortfarande fritt från varg och alltså lämpligt att slå sig ner. Nu kan man ju undra vad man ska göra med de danska grisbönder som de svenska riskerar att tränga ut, men eftersom de ännu inte är utrotningshotade så kan man lämna den frågan till framtiden (man skulle alternativt kunna tänka sig att flytta några av dem till stockholms innerstad och göra en utplantering då det saknas just danska grisbönder i hagaparken och det finns troligtvis utrymme för dem där, de är ju stationära och kräver nästan inget utrymme då de är otroligt duktiga på att klämma in många djur på liten yta).

Om nu någon tycker att detta låter lite lätt absurt så är det precis så här man hanterar vår natur från politiskt håll. 1983 tyckte man att det var nog lite pittoreskt och trevligt för de kungliga jägarna om man hade en liten inplanterad vildsvinsstam på 300 djur runt Tullgarn. Det gick ju sådär… Jag är en djurvän och anser att de ska behandlas med respekt, men jag tror inte på att sätta djuren framför människan. När det gäller vargen gör man det. Det handlar inte bara om att vi måste anpassa oss och acceptera att vi fått en ny stam av stora rovdjur, det är en symbolfråga också. Det handlar om stad mot land, om idealister mot realister. Om man skulle kräva en liknande anpassning i stadsmiljö skulle det inte riktigt tas emot lika positivt av de idealister som nu tycker att vi ska anpassa oss på landsbygden.

Tänk om man skulle ta och släppa loss ett gäng pappersätande getter på anabola som tog sig genom fönstren på alla kontor i stan och förstörde precis allt man nu jobbar med där och sedan säga att ni får faktiskt anpassa er. Det är ju bara att köpa nya papper och om ni inte vill ha getterna på kontoret så kan ni ju alltid getsäkra, det tar bara några veckor av er arbetstid och kostar en hel årsinkomst för företaget, men getterna får ni stå ut med för de är genetiskt unika( eller egentligen inte för det finns 70.000 likadan i ryssland men just här finns de inte). Att de också stångar ihjäl och äter upp några hundar då och då är smällar ni får ta, vi tror inte att de kommer stånga era barn men det är bra om ni håller dem under uppsikt utifallatt. Om ni möter en närgången get kan ni alltid vifta med armarna och skrika lite, de brukar gå åt sidan då. Det är tvåhundra år sedan någon blev dödad av en get i sverige, de har visserligen varit utrotade sedan dess och de har dödat några i östeuropa på senare tid, men de var ju inte utbildade vad gäller att man ska vifta med armarna så de får nog skylla sig själva. Om ni nu fortfarande inte vill ha getterna i stan så struntar vi i det för de finns inte där vi bor.

 Tack och godnatt!

Antal kommentarer: 1

2015-06-21 18:31:49 - Marie Erlandsson, taprando@telia.com

Hej tack för en underhållande läsning. jag hoppas det går bra att få dela det du så underbart har skrivit. Hoppas på fler trevliga inlägg Bamsekram Marie
Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)
Mata in koden inbäddad i bilden