Här i dagboken kan ni läsa om hur livet var på Åkerby bland hästar, hundar och andra djur.

 Klicka gärna på bilderna i dagboken för att få se dem i förstoring.

Om fördelen med en död råtta...

2014-02-18

Jahapp, då har vi klarat av ytterligare en lugn dag härute på landet. Eller lugn och lugn, som vanligt händer det ju alltid oväntade och spännande saker när man håller på med djur.

Mormor fyller ju idag 92 år och det måste ju firas litegrann. Nu bor hon ju borta hos Märta för tillfället då Betty behöver lite lugn och ro efter sin lite traumatiska förlossning. Den stackaren hade ju laddat för att föda en redig kull med valpar men det blev ju bara en stackare som vi dessutom förlorade. Det finns egentligen ingen bra förklaring till varför det blev så tokigt, ibland så vill det sig bara inte helt enkelt. Betty födde iallafall lätt och enkelt och har inga fysiska men, däremot är hon helt knäckt psykiskt och kan liksom inte förstå varför det inte finns några valpar. Nu har jag då passat på att ta tag i mormors kök som har luktat obeskrivligt illa i snart en månad. Jag har påstått att det kommit från kylskåpet men mormor har bestämt hävdat att det är soporna som luktat, men nu har jag då funnit solklart bevis för att jag haft rätt då det låg en stor död råtta i kylskåpets baksida. Med tanke på hur stanken invaderat hela kylskåpet så fanns det ingen räddning utan det var faktiskt bara att skicka det till tippen. Mormor är fortfarande lyckligt ovetande om omständigheterna kring odören i köket och jag har idag hämtat ett nytt kylskåp som förhoppningsvis ska installeras innan mormor kommer hem igen.

Det är ju alltid en liten kamp vad gäller det här med att skaffa nya saker till mormor, hon är alltid mot att skaffa nytt då det gamla liksom duger. Vi har nu egentligen behövt byta det gamla kylskåpet i många år då dörren är lite sned och det har luktat lite skumt väldigt länge så det var ganska så bra att råttan nu bestämde sig för att lägga sig och dö i det eftersom det då blev absolut nödvändigt att byta ut det. Nu tänkte vi att det blir en trevlig födelsedagspresent och då kan hon inte protestera. Egentligen så fick faktiskt mormor de femton små hönorna i födelsedagspresent men man kan ju också tänka att hon behöver ett stort nytt kylskåp för att kunna förvara alla äggen i. Förvånansvärt nog så värper de stackar eländiga hönorna en himla massa ägg, vi plockar in 9-10 ägg om dagen så många ägg blir det.

Bland alla oplanerade händelser så tar nog fårens lilla överraskning priset. När jag köpte min lilla flock så var de enligt den gamla ägaren garanterat inte dräktiga, men uppenbarligen så hade hon fel för idag fick jag två små ursöta lamm. Jag har väl tyckt att de varit lite tjocka, men vad vet jag om får, de kanske ska se ut som små fyrkanter. Fåret som lammat har iallafall klarat det hela galant och är nu mer spolformad igen så nu misstänker jag att de andra fyrkantiga fåren kanske också tänker nedkomma med något smått inom en överskådlig framtid. Det är egentligen två får till som är sådär fyrkantsformade så vi får väl se vad som händer.

Det roligaste var nog egentligen att vi var så oförberedda på det hela och jag var ju inte ens hemma på eftermiddagen då det hela måste hänt. Precis när jag var och inhandlade en tårta till mormor fick jag ett lite förvirrat samtal hemifrån, det var stackars Sara som ringde för att säga att fåren rymt och stod utanför stallet. Förutom att de rymt så kunde hon rapportera att det dessutom stod några väldigt små lamm där, jag kan meddela att total förvirring uppstod i telefonen men efter att ha utrett att det faktiskt måste vara nyfödda lamm kunde en handlingsplan upprättas. De duktiga barnen lyckades samla ihop fåren och få in dem i fårhuset igen så när jag kom hem var de på rätt plats. Det är nog alltid lite spännande för barnen att rida hos mig, man vet aldrig vad man råkar ut för när man bara tänkte ta in och borsta på sin lilla ponny. En förrymd fårflock med nya medlemmar är bara ett exempel på sådana spännande händelser:)

Det var egentligen tur att de rymt då jag aldrig hade märkt av de små nykomlingarna i mörkret annars. De var faktiskt lite kalla och behövde få komma in i en lite varmare box och bli lite uppvärmda. Det var faktiskt hundarnas förtjänst att fåren var ute, de hade varit på dörren då det kände på sig att något var konstigt inne i fårhuset och hade då lyckats ta bort stöttan som håller dörren på plats. Fåren tänkte då bara ta en liten promenad för att kolla läget utanför huset och därmed upptäcktes de två små nykomlingarna. Nåja, imorgon blir det ordentlig undersökning av resterande får och de mest misstänkt fyrkantiga får nog flytta in i en box så att jag kan ha lite bättre koll på dem.

Tack och godnatt!

Antal kommentarer: 0

Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)
Mata in koden inbäddad i bilden