Här i dagboken kan ni läsa om hur livet var på Åkerby bland hästar, hundar och andra djur.

 Klicka gärna på bilderna i dagboken för att få se dem i förstoring.

Lite mutter...

2012-11-23

Jag tycker att vi faktiskt bor i ett trevligt land med ett vettigt samhällssystem, men ibland så blir man ändå lite irriterad på vissa saker. Just nu har jag tre problemområden där jag inte riktigt tycker att systemet fungerar som det ska. Först har vi den berömda skräphögen som ingen vill ta hand om. Jag har inte lagt så mycket energi på den då jag har haft annat för mig, men på måndag ska jag prova med att ringa kommunen för att se om de är intresserade.

Kommunen är ju annars rätt så påstridiga när det gäller vissa skitfrågor, de har ju fått för sig att alla hölöbor är miljöbovar eftersom vi tydligen går så mycket på toaletten att vi förstör våra sjöar. Nu råkar det vara så att kommunens egna lilla reningsverk är totalt underdimensionerat så att samhällets avloppsvatten rinner ut i kyrksjön och förstör den. Eftersom sjön är försurad så ska nu alla bygga om sina enskilda avlopp vilket innebär en enligt mig ganska så oskälig kostnad. De förordar att man bygger snålspolande toaletter och små reningsverk vilket i mitt fall är i princip omöjligt då man måste genomföra ett stambyte. Man kan slippa ifrån detta stambyte om det blir alltför dyrt men det kostar ju ändå ca 120.000 att bygga ett reningsverk, helt galet. Detta är alltså en kostnad som man som privatperson förväntas lägga ut trots att det inte höjer värdet på huset. Nu har jag då fått ett föreläggande om att ansökan om tillstånd att bygga om avloppet ska in till kommunen. Jag har ingen lust alls att bygga om mitt avlopp och jag bor ju dessutom en halv mil från sjön så att min skit skulle rinna hela vägen dit är synnerligen osannolikt, men det struntar kommunen i, de kräver ändå att jag ska göra detta, mutter mutter mutter...

Mitt tredje problem är nu att länsstyrelsen plötsligt vaknat till liv och skickat ut ett brev där de avslår min ansökan om tillstånd att hålla häst. De har en mycket underlig hantering i ärendet, förra året gick mitt femåriga tillstånd ut och jag ansökte då om nytt. De kom ut och kontrollerade stallet vilket var ungefär för sjunde gången under min tid som stallägare. De har ju varit ute vid varje ombyggnad samt då jag fick tillståndet första gången och jag har alltid fått godkänt. Nu var dock plötsligt ventilationen underkänd, eller rättare sagt de påstod att jag inte hade någon ventilation trots att den vid tidigare besök tydligen har funnits. Förutom den obefintliga ventilationen så har jag järnkrokar (de små krokarna om man hänger grimman på) i stallgången, några för klena fönstergaller (som tidigare ansetts duga), en felvänd karbinhake, en vattenslang som sitter för löst, inget dörrstopp på två dörrar och det värsta, lera i hagarna (i oktober efter höstregnen). Dessa fel konstaterades förra hösten och sedan har jag inte hört ett pip från dem och eftersom det finns en föreskrift som säger att om de inte hör av sig på tre månader så anses tillståndet beviljat. Nu har de plötsligt fått för sig att de ska ta upp ärendet och utan att ha varit ute och kollat om jag har ordnat med problemen så skickar de ut ett avslag som de egentligen inte kan göra. Om de ville avslå så skulle de gjort detta inom tre månader så vad de skulle gjort nu är egentligen en kontroll av mitt stall och sedan gett mig ett föreläggande om de fortfarande hittade samma fel och i föreläggandet skulle det då ingå att om jag inte följer deras beslut så dras tillståndet in. Det är faktiskt lite intressant att de försöker köra över mig så här, de använder sig av ganska få fula knep och hittar på egna tolkningar av de regler vi har att följa när det gäller djurskydd. Nu har de ändå börjat peta på fel person, jag har alldeles för mycket kunskap om vilka regler de har att följa för att gå på deras försök att stänga ner min verksamhet. Vad det hela egentligen handlar om är att den person som var ute och kontrollerade mitt stall har mindre kunskap om både djurhållning i verkligheten och de regler hon har att följa än vad jag har och vid besöket blev det lite besvärligt då hon kom med påståenden som jag kunde motbevisa direkt då det bara är att läsa innantill. Hon har dessutom missat väldigt mycket i sitt protokoll, kanske för att hon blev nervös när jag kunde svara emot på ett påläst sätt. En kontrollant kan inte med enbart synen se om ventilationen är otillräcklig, för att bevisa detta så måste man mäta hur mycket amoniakgas osv det finns i luften. Detta hamnade vi i en liten diskussion om och därför har hon inte ens antecknat att det finns en del ventiler och att utestallet har ganska så många tilluftshål. Nu följer alltså ett överklagande från min sida och som tur är så har jag förutom egen kunskap stor hjälp ev en vän, Lena, som har varit med och vunnit flera liknande fall.

Jag tycker naturligtvis att vi ska har ett starkt djurskydd och har inget emot att de kontrollerar mig, men när de inte ens håller sig till reglerna och dessutom har uppenbara fel i protokollet då blir jag riktigt irriterad. Att ta bort några krokar och fästa fast en lös slang är småsaker som inte spelar någon roll (även om det känns löjligt då varenda stall har likadana krokar med grimmor på och olycksrisken är väldigt liten i jämförelse med hur praktiskt det är att ha grimmorna på plats). I det uppdrag som länsstyrelsen har så står det att de ska vara rådgivande instans till djurägare och i första hand ska de hjälpa till så att det blir bra för djuren och i andra hand ska de dra in tillstånd om djurägare inte sköter sig. De sköter sitt uppdrag lite sådär kan jag tycka...

HRMMMMF, MUTTER, MUTTER, MUTTER...

 

Tack och godnatt!

Antal kommentarer: 2

2012-11-24 08:49:56 - AnnBritt, inciria@swipnet.se

:( Ja man kan undra vad kommunen håller på med tur att du har skinn på näsan och kan mycket

2012-11-25 18:34:20

Jaa du då skulle länsstyrelsen behöva göra ett besök ute vid Kvinnersta skolan i Örebro. Lera i hagarna är ett milt sätt att säga. Hästarna fullkomligt drunknar i lera.
Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)
Mata in koden inbäddad i bilden