Här i dagboken kan ni läsa om hur livet var på Åkerby bland hästar, hundar och andra djur.

 Klicka gärna på bilderna i dagboken för att få se dem i förstoring.

Dagen efter

2018-09-10

Idag har det varit en riktig dagen efter. Dagen efter valet är både positiv och negativ. I Hölö är valresultatet väldigt skiftande, i det kommunala valet har centerpartiet gått framåt och är nu största parti i båda valdistrikten, det är ju väldigt positivt. I mitt valdistrikt har däremot SD blivit största parti i riksdagsvalet, det är inte kul alls.

Fortfarande så här efter valet delas det friskt en massa allmänna åsikter om att allt var bättre förr. Det är en intressant företeelse som sverigevännerna har fått riktig snurr på. Vad som var så himla bra är det inte så många som nämner utan snarare vad som är dåligt nu. Varje tid har ju sina problem men eftersom det oftast är vinnarna som skriver historien så tas de sällan upp. Förlorarna är de som faktiskt får leva i verkligheten. Om vi då tittar på förlorarnas historia så blir bilden lite annorlunda. På det glada trettiotalet som är en viss Jimmies idealtid var det helt ok att slå sina barn, inga förklaringar krävdes det var bara att aga på. Homosexuella handlingar var brottsliga så alla konstiga avvikande människor kunde man stoppa undan i fängelse eller på annan lämplig anstalt. En gift man hade all rätt i världen att våldta sin hustru, eller rättare sagt det kunde aldrig vara våldtäckt eftersom mannen hade rätt till hennes kropp. Fram till 1938 var det dessutom förbjudet med preventivmedel så det var ju helt ok att hålla henne gravid och abort var ju inte heller lagligt så det var ju enkelt. De där barnen som föddes var ju dessutom mannens så om kvinnan försökte ta sig bort så blev ändå de kvar. Eftersom kvinnorna inte hade rätt att behålla sitt arbete om de blev gravida så blev de alltså kvar vid spisen. Men det är klart är man en man i trettioårsåldern så beskrivs inte historien riktigt så eftersom man då inte skulle bli en förlorare. Alla de där rättigheterna har ju idag förvandlats till brott så den där ganska normala trettiotalsmannen som kunde klå upp en bög och sedan gå hem och våldta sin hustru har det lite kämpigt i dagens samhälle. 

I valet mellan dagens olagliga bilbränningar eller dåtidens lagliga kränkningar av kvinnor och barn så vet jag iallafall vad jag väljer. Jag lever hellre i en tid där dessa kränkningar faktiskt räknas som brott. Väldigt få saker var bättre förr, det är en del av mänskligheten att vi faktiskt sakta men säkert går framåt. Ibland lyckas de där destruktiva krafterna dra oss lite bakåt, men det håller inte i längden utan någonstans så lyckas vi ändå ta oss vidare.

Nu är det inte bara sverigevännerna som blickar bakåt, även den andra sidan har lite nostalgiska drag. Vänstersidan står fortfarande och pratar om de där miljardärerna som utnyttjar arbetarna. Vilka de där svenska arbetarna är som nu då tex Zlatan skulle utnyttjat för att bli miljardär har jag iallafall lite svårt att identifiera. Eller de som förlorat på arbetsmarknaden och utnyttjats av Spotifys grundare. Om någon nu vet vilka de är så informera mig gärna jag erkänner ett visst kunskapsgap angående detta. 

Jag inser att det alltså finns goda skäl för vissa att rösta som de gör, de är rädda att förlora fler rättigheter. I jakten på det jämställda samhället där alla kan vinna blir förlorarna de som historiskt sett haft mer rättigheter på andras bekostnad. Den heliga svenska jantelagen står sedan också och håller emot idén att någon skulle kunna bli en vinnare, det är enklare om alla är likadana. 

Jag tror inte att de där rädda människorna som väljer att blicka bakåt har särskilt lätt att börja tänka större. Kanske måste vi hjälpa dem så gott vi kan att bli lite mer nöjda men samtidigt får vi som vanligt sätta hoppet till de unga som inte har samma jantelag inprintad och vars nostalgi ännu inte skapats. Det som skett de senaste åren är ju att individualismen frodats och att alla människors rätt att vara sig själva ses som ganska så självklart. Egentligen så är det viktigt att förstå sig på vad människor är rädda för eftersom det då kanske kan gå att motverka rädslan. Det är också oerhört viktigt nu att se till att jobba stenhårt för att det som gått snett och skrämt upp vissa ska rättas till och att historien får skrivas av oss som ändå har lite visioner.

Tack och godnatt!

Antal kommentarer: 0

Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)