Här i dagboken kan ni läsa om hur livet var på Åkerby bland hästar, hundar och andra djur.

 Klicka gärna på bilderna i dagboken för att få se dem i förstoring.

Om utställningar...

2008-07-19

Nu sitter jag här i sängen och gör ingenting igen. Min eländiga rygg har sagt ifrån igen och när ryggen talar får jag snällt sitta still ett litet tag. Tyvärr är detta något som det absolut inte finns tid till. Nästa helg är det ju dags för riksutställning för connemara och jag har anmält Joop och Cornelia dit. Tanken var att Cornelia skulle ha blivit betäckt innan dess men hon vägrar att brunsta. Vi ultraljudade henne när hon kom hem och då hade hon precis släppt ett ägg så det var någon dag försent att betäcka men enligt schemat skulle hon börja brunsta så att hon var klar innan utställningen. Hon ska bli Joppes "fru" och gå med honom och därför så skulle de kunna åka tillsammans till Eskilstuna, men om hon inte har brunstat innan dess så blir det väldigt svårt att köra dem ihop eftersom han kommer att hetsa upp sig lite för mycket. Nelly ska visas för att kunna stamboksföras och jag har inte så stora förhoppningar om att hon ska få några superpoäng då hon inte är någon typisk utställningsponny. Om hon kan få 36- 37 poäng eller mer så är jag mycket nöjd och det krävs inte mer än 33 för att få stamboksföra dem. Joop ska visas för att göra reklam för sig, han har alltid fått guld när han visats förut och det är riktigt bra. Han har en mycket bra rastyp och rör sig som de vill att utställningsponnyerna ska göra, det kan dock bli svårt att vinna hingstklassen då alla hingstar som visas i den ringen har fått guld när de har godkänts. Men man kan alltid hoppas på ett bra resultat och det hänger mest på vad domaren tycker om för typ av ponny. Joppe blev faktiskt reserv BIS 2001 men frågan är om han verkligen kan matcha det resultatet han är ju betydligt äldre nu och det vet man aldrig om det är en fördel eller inte. Enligt vissa så är connemarorna bara bättre ju äldre de blir men det kanske inte gäller denna domaren. Delilah ska också visas i år och med lite tur kan hon bryta 40-poänggränsen den har gången, hon har visats två gånger på riks och fått 39 poäng bägge gångerna. Nelly och Delilah går i samma klass men jag tror att Delilah slår Nelly ganska klart, det är två helt olika typer av ponny. Delilah är lite grövre, längre i ryggen och har en bättre rastyp...

 

 

 

 

 

 

 

 

Medans Nelly är mindre, kortare och ädlare...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Joop är snygg i största allmänhet...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gino ska också visas i valack klassen...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det ska bli spännande att få redovisa resultatet och hur mycket jag än gissar så kan jag ha helt fel eftersom jag inte är någon utställningsexpert.

Som ryttare så bedömmer man helt andra saker än vad utställningsmänniskorna gör. Det är klart att man tittar på benställning och om ponnyn är snygg och har bra utstrålning, men rastyp och huvud är inte något som har betydelse när man rider. Det ponnyn har innanför skallbenet är den viktigaste egenskapen. Om jag ska jämföra dessa fyra ponnyer från en ryttares synvinkel, jag har ridit alla ganska mycket, så är Nelly den som har bäst ridbarhet. Hennes korta rygg, som inte är bra i utställningssammanhang, gör att hon har en extremt bra balans. Gino som också har en ganska kort rygg sitter också ihop väldigt bra när man rider honom och han rör sig med mycket aktion ffa i galoppen. Som utställningsponny så rör han sig inte korrekt då han har för mycket knäaktion uppåt, men det är just den som gör att han blir fantastiskt snabb från marken när man hoppar. Delilah och Joppe rör sig med längre och mer svepande gång och blir då inte lika lätta att sätta ihop i ridningen men de får bättre poäng på utställning. Som ryttare vill jag ha en häst som är reaktionsnabb och kan korta sig lika bra som den kan länga sig och det är det som gör Gino och Nelly bättre än Joppe och Delilah. Hoppmässigt så är de här ponnyerna ganska lika i kapacitet, men skillnaden ligger just i den här ridbarheten som skiljer och som gör att Gino kommer att gå längst av dem alla. Nelly kunde också ha blivit lika bra som Gino men det är ju lite kört nu när hon är triangelmärkt. Det är också svårt att f¨å fram en ponny som är så liten som hon är eftersom det är svårt att hitta så små ryttare som är tillräckligt duktiga. Kombinationen mellan henne och Joppe borde bli perfekt eftersom han tillför storlek och lite mer gång. Om fölet får hans storlek och utseende och hennes kapacitet och ridbarhet så blir det hur bra som helst.

Tack för idag!

Antal kommentarer: 0

Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)
Mata in koden inbäddad i bilden