Här i dagboken kan ni läsa om hur livet var på Åkerby bland hästar, hundar och andra djur.

 Klicka gärna på bilderna i dagboken för att få se dem i förstoring.

Livskraft

2011-08-04

Det har varit ett par hektiska dagar nu. Fyra ponnyer har fått nya ägare under den senaste veckan vilket är väldigt roligt. Speedway och Justin har flyttat till Småland och Meshuggah har flyttat till Kopparberg. Lukas åker inte fullt så långt utan flyttar till Vallentuna på lördag.

Det är nästan lite underligt att det kan gå ett helt år utan att någon lyckas bli såld och så plötsligt så försvinner ponnyerna fortare än kvickt. Förhoppningsvis så betyder detta att marknaden har vaknat till liv igen och att det nu ska gå att sälja hästar igen.

Det här med uppfödning är annars ganska så knepigt, det räcker inte med att ha koll på stammar skötsel och annat, men måste tydligen även ha tur. Hos mig så föds det föl på löpande band och det krånglar aldrig, faktiskt så skämtar vi ibland om att mina hästar inte dör ens när de borde. Däremot så har jag en del vänner som har satsat på att föda upp fina hästar men där fölen dör av diverse underliga orsaker. En vän hade ett av de finaste ston jag träffat, hon fick tre levande föl varav två dog som föl respektive ettåring och den som levde längst blev inte ens tio. Stoet själv fick tarmvred och dog dräktig med föl fyra, allt detta trots noggrann skötsel och planering. Senast idag fick en annan bekant avliva en ettåring som blev dålig utan anledning, också detta en välskött fin häst. Det som är mest tragiskt när sådan händer är att dessa personer satsar väldigt mycket på sina få hästar medans jag har många fler så det skulle alltså inte bli samma stora förlust om en eller två strök med. Jag menar inte att jag vill att fler hästar ska dö hos mig utan jag är väldigt tacksam över att mina hästar har hållit sig så friska och sunda. Antagligen kan jag till stor del tacka mitt fina stamsto Gina för att hennes ättlingar verkar vara extremt livskraftiga.

Ibland är de dock lite väl fertila, jag fick i måndags reda på att Metallica är dräktig vilket inte direkt var välkomna nyheter. Det var ju så att i vintras så var en viss liten Olle ute och slarvade inne hos några av mina ston. Av dessa ston så var det tre som var intresserade bla Metallica. Dessa tre fick varsin abortspruta för att de inte skulle få några små föl med fel fader, men tydligen så tog inte den sprutan på Metallica så nu blir det beräknad nedkomst i mitten på december, suck. Nu så är det ju faktiskt så att det inte har hänt tidigare att någon hingst har sprungit in och betäckt stona på detta vis och med tanke på hur många hingstar det har bott här genom åren så var det inte oväntat att det skulle hända någon gång. Man hör ju rätt så ofta historier om föl som föds utan att ägarna hade någon aning om att stoet väntade föl och det är ju ingen höjdare, men i detta fall så vet jag nu säkert att hon är dräktig och jag vet också när nedkomsten är beräknad vilket gör att det iaf går att sköta om henne på rätt sätt. Veterinär Andreas skrattade bara när han undersökte henne, men tyckte att det var ju iaf seriöst att jag hade sådan koll att jag nu visste om hur var och när allt skett. Det var ju ändå han som var och sprutade stona efter själva hingstbesöket och egentligen så borde hon alltså inte vara dräktig, men tydligen så är det inte hundra procent säkert att spruta dem så hon tillhör de där två-tre procenten där fostret hänger kvar. Det blir en ganska så kraftigt linjeavlad individ då Olle och Metallica båda är efter Kalle samt har samma mormor, men hästar tål en ganska så kraftig inavel innan det blir allvarliga fel så antagligen blir det en fin individ ändå. Det är dock inget jag någonsin skulle ha valt att göra frivilligt och jag är inte så lite irriterad över att det var just Olle som var framme. Hade det varit någon av de godkända hingstarna (utom Kalle förståss) så hade det inte alls varit någon katastrof eftersom Metallica är ett väldigt fint sto som säkert blir en bra mamma. Ibland så vill helt enkelt livet bara bli till trots att man kämpar emot och andra gånger så dör det ut hur mycket man än kämpar för att klara det.

Några andra som växer som ogräs är de små valparna. De har nu fått börja vara ute i gröngräset för att få frisk luft i lagom doser. De är väldigt söta när de travar omkring med hög svansföring...

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tack och godnatt!

Antal kommentarer: 2

2011-08-05 17:42:18 - Ann-Britt

(heart) Så intresseant att läsa om dina hästar kul att dom är så friska och valparna ser också fina ut härliga nebstommar och fin huvud vi hörs kram Ann-Britt:)

2011-08-07 19:54:39 - fian

Ja, det är ju därför jag numera bara köper ungästar av dej!!!
Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)
Mata in koden inbäddad i bilden