Här i dagboken kan ni läsa om hur livet var på Åkerby bland hästar, hundar och andra djur.

 Klicka gärna på bilderna i dagboken för att få se dem i förstoring.

Myrornas krig

2012-08-13

Det pågår för tillfället ett litet krig på gården, i två veckors tid har jag fört en något ojämn kamp mot ett par miljoner myror som har som livsuppgift att flytta på alla våra stenplattor. Myror är egentligen väldigt fascinerande små djur enligt mig och jag har aldrig tidigare tyckt att man ska utrota dem på något sätt då de oftast inte stör oss människor. Nu har dock svartmyrorna som bor under stenplattorna förökat sig utom all kontroll och helt plötsligt har plattorna börjat vicka och flytta på sig. Varje förmiddag så flyttar de upp små sandhögar genom sina små hål och på vissa ställen har de dessutom flyttat sanden och påbörjat ett slags höghusbygge precis utanför plattorna. De kämpar och sliter som aldrig förr då de tydligen har blivit trångbodda efter årets svärmningsperiod.

Att medvetet utrota hela myrsamhällen går egentligen helt mot mina principer. Jag har aldrig förstått dem som går ut i skogen och förstör myrstackar, myrstackarna har ju kämpat något alldeles förskräckligt för att bygga upp sitt fantastiska hem och om man betänker hur upprörda vi själva skulle bli om en jätte plötsligt dök upp och sparkade sönder hela centrala Stockholm så får man lite perspektiv på det hela. Med ett otroligt dåligt samvete har jag nu försökt med att hälla myrr på myrorna för att ha ihjäl dem men det har visat sig att det inte har haft någon som helst verkan. Ett litet antal myror har lagt sig och dött men tusen och åter tusen har myllrat fram och tagit deras plats. Nu har jag fått tips om att man tydligen kan döda dem med lightsaft, de tål inte aspartamet. I jämförelse med att hälla myrr på dem så verkar det vara en bättre metod då de iallafall dör mätta (min teori är dock att de flyttar hemifrån pga den oaptitliga smaken). En flaska fun light är nu inhandlad och myrorna är matade så vi får väl se hur det går om några dagar.

Ett gäng myror som planerar att ta över världen...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Faktum är ju att vi ständigt för en kamp mot naturen för att skapa utrymme för oss själva och om vi bara slutade att kämpa så skulle snart allt vara övervuxet. Myrorna är ju förutom människan ett av de få djur som påverkar sin omgivning och anpassar den efter sina egna behov. De bygger fantastiska bon, de odlar och de håller tom husdjur och skapar motorvägar för transport av byggmaterial och mat.

Nu är det inte bara myror som jag beundrar, det finns väldigt mycket olika småkryp som är helt fantastiska. Det mesta i naturen är otroligt finurligt inrättat och så länge det finns en viss balans så ska man störa och förstöra så lite som möjligt.

Tack och godnatt!

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)
Mata in koden inbäddad i bilden