Här i dagboken kan ni läsa om hur livet var på Åkerby bland hästar, hundar och andra djur.

 Klicka gärna på bilderna i dagboken för att få se dem i förstoring.

Coola connemaror

2012-02-12

Nu har jag rensat och optimerat och laddat ner ny webbläsare och uppgraderat norton och nästan slängt ut datoreländet genom fönstret, och då äntligen har datorn hoppat igång igen (jag misstänker starkt att det var det sistnämda hotet om ofrivillig flygtur som ordnade det hela). Dagens teknik är fantastisk när den fungerar men när den inte fungerar är den mer satanisk.

Vädret har ju inte varit det roligaste de senaste veckorna, kyla och elände medför fruset vatten och ont i alla kroppsdelar som inte är täckta av fyra lager kläder. Faktum är att utomhusarbete i sträng kyla är ett alldeles utmärkt sätt att gå ned i vikt på. Man måste ju hela tiden röra sig ganska fort för att inte frysa fast på ett ställe, det är lite spring eller dö som gäller, dessutom krävs det enorma mängder energi att bara hålla värmen. Jag funderar starkt på att sälja in min viktminskningskur på något sätt men har inte riktigt hittat rätt forum ännu (kanske skulle fungera som ett slags Biggest Loser). Tyvärr så är den ju också väldigt säsongsbetonad och väderberoende så det kan bli problem med att lämna någon garanti på att den överhuvudtaget går att genomföra. Då är det en något säkrare idé att skapa gym Åkerby, alla som vill träna upp muskelstyrkan kan få komma och bära och släpa allt det som jag flyttar på varje dag. Sammanlagt så blir det en väldans massa kilo mat och hästskit som förflyttas ut och in ur boxarna varje dag.

Förutom den lågintensiva träningen så får man också små gratis adrenalinchocker ibland när man jobbar med hästar, igår var ett sådant tillfälle. När jag stod och mockade så hörde jag plötsligt ett brak och sedan ett förskräckligt skrammel och rop på hjälp. Helt säker på att det nu var en större katastrof i antågande fick jag god fart ut genom dörren och där får jag syn på Baresco som travar iväg med halva stalldörren hängande under hakan. Han hade lyckats haka fast grimman i dörhandtaget när Sanna skulle ta in honom och Pale Crow (glupsk som han är hade han dykt ner i höet bakom dörren och då på vägen upp med huvudet fastnat i handtaget). Nu var det tur att det var just Baresco som lyckats med detta då han mest travade iväg lite lugnt och sedan stannade när han insåg att dörren hängde med. Pale Crow däremot som blev vittne till detta hemska fick fullständig panik och skenade iväg hela vägen ut till sin hage och stackars Gullan som blev riden i ridhuset fick också ordentlig hjärtklappning bara av ljudet. Baresco däremot stod bara där med dörren hängande och väntade tills vi lyckades haka av den och sedan traskade han oberört hem igen. Inte en skråma fick han och till skillnad från oss andra så gick nog inte ens pulsen upp litegrann. Baresco är en sådan där connemara som lätt skulle ha kunnat bli polishäst då han har enormt starka nerver när det gäller sådana här saker, när det gäller småsaker däremot som stenarna som ligger bredvid vägen och som han har passerat i 20 år kan han fåna sig och snorkla, men det är ju en helt annan sak.

Det är faktiskt en sak som ska känneteckna connemaran enligt mig, de ska klara av stressande situationer utan att få panik och de ska lite på sina människor så mycket att de tar det lugnt när man ska trassla ut dem ur krångliga situationer. De får gärna ha lite nerv och vara pigga när man rider men i hanteringen ska de vara kolugna och snälla. Av alla raser jag har jobbat med så är faktiskt connemaran den ras som är mest så, de har ofta en på och av-knapp. Det går också ofta ganska fort mellan på och av, man kan hoppa en bana i full galopp och sedan sakta av släppa tygeln och så står de helt still. Halvbloden tar i jämförelse mycket längre tid att få igång och när de väl har böjat trampa på så får man aldrig stopp på dem. Detta är ett av skälen till att jag så gärna jobbar med connemarorna, de blir ju väldigt lättjobbade och samtidigt lite roliga. För mig är det dock nästan viktigast av allt att mina connemaror ska vara vänliga och snälla så att barnen kan pyssla med dem utan att föräldrarna ska behöva vara nervösa för att det ska hända något hemskt.

Mina ston är faktiskt precis så snälla som en connemara ska vara enligt mig. Titti kan man släppa hur som helst med små barn hon bara traskar med snällt och fint...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Arianna kan ridas av hur små ryttare som helst, de behöver bara säga ungefär vad hon ska göra så fixar hon resten...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tack och godnatt!

Antal kommentarer: 4

2012-02-13 08:12:05 - Maria

Håller helt med om att Connemaror verkligen har en på och av knapp. Idylle(Ida) är supertaggad på tävling och även träning men så fort allt är klart och hon får lång tygel så lugnar hon ner sig och kan knalla runt i godan ro.:)(heart)
Kramar från Maria och Mandy och såklart världens bästa Ida(star)

2012-02-13 22:41:52 - Karin

Shappe (Lukas) tycks ha ärvt "av- och påknappen"(star). Men annars är han inte speciellt cool... ;)

2012-02-14 18:40:05 - Carro

Det är min Baresco det (heart), inte en skråma o lugn som en filbunke vid de rätta tillfällena (som tex under hoppträningen när han bestämde sig för att äta lite på dekorationerna o fick ett helt hinder att rasa över oss...han stod bara lugnt i flytta lite på benet)!!!

2012-02-15 12:15:01 - Ulla EvE

Inte bara coola - även smarta! När Jack nyligen flyttat hemifrån busade han till det lite extra och fick av sin matte efter några glada krumsprång. Den glada connemaran sprang omkring matten och hoppade över buskar och annat för att visa hur duktig han var. Sedan hittade han ett grindhål och sprang ut på stora vägen där bilar susar fram i 100 km/h. Det finns ETT ENDA smalt hål där man kommer ut på vägen sedan är det stängslat kilometervis åt varje håll. Ponnyn sprang klapprande iväg på vägen längs staketet medan matten bad till Gud och skrek efter ponnyn. Efter kanske 200 meter stannade det SMARTA djuret vände tillbaka och sprang in genom grindhålet lika glad som innan! Läste i senaste Ridsport att när man arbetar med intelligenstest på hästar är det denna typ av problemlösning som de har svårast för. Endast de få hästar som klarar av det gör man fortsatta tester på!
Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)
Mata in koden inbäddad i bilden