Här i dagboken kan ni läsa om hur livet var på Åkerby bland hästar, hundar och andra djur.

 Klicka gärna på bilderna i dagboken för att få se dem i förstoring.

Läromästare

2016-02-04

Det här med hur jag ramlade in på ett tankesätt som idag tydligen är "rätt" tarvar kanske en lite mer utförlig förklaring. Min hästkarriär startade ju egentligen med den fantastiska lilla ponnyn Gina som jag fick när jag var nio år gammal. Gina var ju bara två år när jag fick henne och var ett helt oskrivet blad, vi var liksom nya tillsammans. Genom att få en helt outbildad ponny när jag bara var ett barn fick jag lära mig allt om tålamod, det tog ett helt år innan jag kunde börja rida henne, ett år där vi bara fick umgås. Hon var min största lärare, hon lärde mig att lära henne. Vi var nog väldigt lika varandra i grundtemperamentet, hon var fysisk, stark, envis och orädd, lite som jag. Som barn klättrade jag alltid högst upp i träden, hoppade från höskullen ner på marken, kröp in under loggolvet i totalt mörker och tänkte inte ens tanken att vara rädd. Gina passade mig alltså som hand i handske, som en förlängning av mig själv. Vi red oftast fort, jättefort, och hoppade allt vi kunde hitta (mindre populärt den gången vi hittade bänkarna vid fotbollsplan nere i Hölö, det blev hovspår i deras gräsplan). Just det att vi växte ihop på det viset vi gjorde skapade en medvetenhet i mig om hur det skulle kännas, det där samarbetet med hästen där båda är överens. Det var inget konstigt att rida utan träns, det var mer en konsekvens av att tränset var inne i stallet och vi kände för att skutta över häcken i trädgården. Vi hade kul och var överens och då behövdes det inga hjälpmedel.

Ibland var vi naturligtvis inte överens, Gina tyckte vissa saker var dötråkiga och då slog envisheten till. Dressyr var sisådär enligt oss båda, vi gjorde på vårt egna sätt, galoppombyten, slidestop, piruettvändningar var inga problem om vi fick göra det i hennes egenvalda form och tempo. Att hoppa diken med vatten i var en fullständig omöjlighet, då slog Ginas överlevnadsinstinkt tydligen till och det tog tvärstopp. Under alla år vi tillbringade ihop var det en av de saker vi aldrig kom överens om. Det gjorde nu inte så mycket i det stora hela, egentligen var det nog bara ett hälsotecken, Gina var aldrig kuvad utan samarbetade om det hon hade lust till.  

De flesta säger ju att barn ska ha läromästare, det är då en liten sanning med modifikation då det för vissa barn är viktigare med individen än med kunskapsnivån. För mig var en tvååring en perfekt läromästare då jag lärde mig om hästen, ridningen kom sedan. I ridningen fann vi balansen tillsammans fast det tog lite tid eftersom båda var lika vingliga från början (jag hade ridit i tre år när jag red in henne helt själv). Det är egentligen nyttigt att det inte går för fort, tålamod är den enskilt viktigaste egenskapen om en vill jobba framgångsrikt med hästar. Självklart kan en ställa krav på sin häst, men kraven ska alltid vara rimliga och anpassade för individen.

Idag har jag alltså enorm nytta av att jag inte började med en färdig häst, det oskrivna bladet fick jag fylla själv och vissa saker blev bra och vissa sämre, men helheten blev ändå okej för det var mina val som skapat den. Med en redan utbildad häst hade jag fått ärva en annans vanor och ovanor, något som säkert varit svårt för mig som individ. Alla passar nu inte att få en helt outbildad häst som barn, har en inte envisheten och tålamodet så är det inte bra alls. Det finns lika många vägar in i hästvärlden som det finns ryttare och alla är lika bra så länge det första en lär sig är att respektera att varje häst är lika mycket individ som varje människa.

Gina fanns naturligtvis kvar på gården hela sitt liv, dagen hon somnade in vid 24 års ålder var inte lätt efter ett helt liv tillsammans. Hennes arv är dock starkt och jag kan fortfarande idag ha enorm nytta av det hon lärde mig.

En tvåårig Gina med en nioårig jag:)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tack och godnatt!

(För övrigt anser jag att Sverigedemokraterna ska ut ur riksdagen!)

Antal kommentarer: 0

Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)
Mata in koden inbäddad i bilden