Här i dagboken kan ni läsa om hur livet var på Åkerby bland hästar, hundar och andra djur.

 Klicka gärna på bilderna i dagboken för att få se dem i förstoring.

Smutsiga hingstar...

2008-04-04

Nu börjar det verkligen kännas att våren är här, solen skiner och fåglarna kvittrar. Jag hoppas bara att Canja också kan förstå att det är så och klämma ut sin unge snart. Hon går nu och kniper så det kommer nog inget i natt heller. Dessutom har juvret gått tillbaka lite. Ston kan verkligen vara knepiga när det gäller att föla när de vill. Eftersom de är flyktdjur har de en förmåga att styra sin fölning på så sätt att den inte sätter igång förräns det är riktigt lugnt omkring dem. Vi människor har ju liksom inget val när det gäller detta med att föda, ungen kommer när den kommer...  

Vi har idag börjat ledträna Nicke och Linus genom att släppa dem i en hage lite längre från stallet. Det är intressant att se skillnaden mellan halvblod och ponnyer, Nicke fattade direkt och gick väldigt civiliserat i snöre medans Linus bara snurrade eller stannade med en förvirrad min. När vi släppte dem fick de fnatt och galopperade runt i full fart men lugnade ner sig när vi släppte in Yason till dem. När vi sedan tog in dem visade det sig att Linus hade lyckats vricka sig men förhoppningsvis är det ingen fara med honom.

Joop ska på utställning i morgon och skulle därför badas. Han var som vanligt riktigt lerig och fick schamponeras två gånger innan han blev någotsånär ren och då hade han även lyckats bada hela mig. Så fort han blir blöt i manen skakar han av sig vattnet på den som står bredvid och eftersom han har supertjock man blir det mycket vatten... Han har dessutom starka åsikter om hur onödigt det är att tvätta sig i ansiktet. Det är fruktansvärt opraktiskt med vita hästar men när de är rena är de otroligt tjusiga. Förhoppningsvis uppskattar domaren våra ansträngningar mer än vad Joop gör. Om Joop fick välja skulle han alltid vara i sitt naturtillstånd som i hans ögon inte är att vara vit utan gråbrun, kamoflerad för omgivningen.

Hingstar har en förmåga att rulla sig mer än andra hästar då de visar dominans och sätter sitt bomärke på hagen på detta vis. En självsäker häst vågar lägga sig ner inför andra hästar och det behöver alltså inte ens klia i pälsen utan de rullar av principskäl. Stona däremot rullar bara av bekvämlighetskäl om det kliar eller om de behöver skydd mot insekter. Alltså ett starkt skäl till att inte ha en vit hingst... Den mest praktiska hästen i stallet är alltså egentligen Fiffi som är dammfärgad och sto.

Jag ser fram med spänning mot morgondagens utställning då Joop är otroligt snygg, enligt mig i alla fall, borde ha en god schans att få bra poäng.

Godnatt från Åkerby!

 

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)
Mata in koden inbäddad i bilden