Här i dagboken kan ni läsa om hur livet var på Åkerby bland hästar, hundar och andra djur.

 Klicka gärna på bilderna i dagboken för att få se dem i förstoring.

Många veterinärer blir det...

2014-01-09

De tre senaste dagarna har min plånbok blivit betydligt mycket tunnare och några veterinärer har blivit lite rikare. Ibland så blir det bara så att saker klumpar ihop sig och nu har jag alltså lyckats få till det så att flera av mina djur har behövt få rutinvård utförd. Tre små katter har blivit kastrerade och ID-märkta i tisdags, detta är ju väldigt mycket en rutinåtgärd och utförs ju bara en gång i kattstackarnas liv så inget konstigt med det.

Eftersom Ida lyckats slita av sig klon på sporren så fick hon följa med för kontroll och då tyckte veterinären att denna borde opereras bort och gärna så fort som möjligt då det satt rester kvar av klokapseln. Onsdagen ägnades alltså åt operation av tant Ida (hos en annan veterinär än den som kastrerat katterna då riktig narkos krävdes för denna operation). Ida var glad som en lärka över att få åka till veterinären då all uppmärksamhet är av godo och veterinärkliniker är fulla av människor som bara vill prata med just henne. Efter lite undersökning som utfördes av veterinären med Ida uppkrupen i knäet slickandes hans öron fick hon en liten lugnande spruta. Den lugnande är ju till för att inte hunden ska bli stressad när man sedan släpar iväg den till operation, men som den boxer Ida nu är så tog inte sprutan alltför hårt, det var en lika glad Ida med viftande svans som traskade med sköterskan (ingen separationsångest där inte, det var mest mattehjärtat som hade ångest). Några timmar senare var det fortfarande en glad Ida som fick hämtas, nu med två sporrar färre. Ida ska nu återhämta sig i ca tio dagar sedan är det full fart igen.

Idag blev det en liten maratondag med en tredje veterinär, men nu var det mest hästarnas tur. Dagen startade med att vi faktiskt avlivade två av de gamla katterna, det är ju faktiskt så att på en så stor gård som jag har så måste man ha ungefär fem-sex katter för att hålla reda på råttorna och nu har vi föryngrat kattbeståndet. När man skaffar nya unga ,katter så måste man ta bort de katter som blivit gamla eftersom de annars oftast blir bortjagade av de yngre förmågorna och då dör de av svält ute i skogen. Det låter kanske hårt men katterna är inte bara gulliga husdjur, de är även nyttodjur som sköter ett otroligt viktigt jobb. Nu blev det inte bara död och elände utan det blev även lite liv då vi kunde konstatera att Betty väntar små trubbnosar. Hon är parad med den stilige Murbergets Gunwald (även kallad Melker).

Melker...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Efter att hundar och katter var avklarade så tog vi itu med hästarna. Tandkontroller stod på schemat och en liten tandoperation. Nu är alltså Pärlan av med sina vargtänder och dessutom så har vi kollat Lucy, Madeira, Delilah, Joop och Titti. Det tar faktiskt lite tid att kolla så många, men det är ju viktigt att de hästar som jobbar har bra munnar. Nu kunde vi konstatera att Madeira har ett par små vargtänder, det kan förklara hennes motvilja mot att svänga åt samma håll som ryttaren ibland. Vi brukar ibland kalla henne för motvallsmadeira just för att hon kan få för sig att gå åt ett helt eget håll och dit går hon oavsett om ryttaren vill eller inte. Lucy kan ju också göra lite så men hon hade iallafall inga vargtänder, hon var mest bara väldigt vass i tänderna och behövde en hel del filning.

Nu var det inte bara tandkontroller idag utan även en liten besiktning då Qalle har hittat en egen ägare. Jag blir alltid lika imponerad när någon av mina små bebisar snällt genomgår böjprov och andra besvärligqa undersökningar utan att protestera. Qalle är ju bara en liten nybliven fyraåring men han gick igenom allt utan några problem. Qalle har nu flyttat till Gävle för att bli ridhäst.

Det har verkligen varit en maratonvecka så imorgon ska det bli skönt att bara få ha en helt vanlig dag. Inget ont om veterinärer, de är oftast ett trevligt släkte, men nu vill varken min plånbok eller jag träffa några på ett tag:)

Tack och godnatt!

  

Antal kommentarer: 0

Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)
Mata in koden inbäddad i bilden