Här i dagboken kan ni läsa om hur livet var på Åkerby bland hästar, hundar och andra djur.

 Klicka gärna på bilderna i dagboken för att få se dem i förstoring.

Arg och förbannad!

2012-06-08

Idag är jag arg, riktigt förbannat arg! Det är inte ofta jag blir så där riktigt förbannad men det jag upplevde igår fick mig att verkligen tända till.

Igår kväll var jag på auktion nere i Skåne, 36 omhändertagna hästar skulle säljas av polisen. När vi kom fram till auktionsplatsen stod alla hästarna i boxar men man fick inte gå in till dem för att se närmare på dem utan man fick kika in genom gallret. Det var dock lite chockartat då det man såg därinne var magra hästar med livlös blick, toviga manar och långa trasiga fötter. Dessa hästar som varit i polisens vård i tre månaders tid var i ett så bedrövligt skick att man bara ville gråta när man såg dem. Jag vet inte hur de såg ut när de blev omhändertagna , men det spelar egentligen ingen roll, de hästar jag såg där igår har uppenbarligen mått riktigt dåligt den senaste tiden.

När det blev dags för auktion så skedde detta utanför ridhuset och hästarna ropades upp i ordning som inte fanns på något pappaer utan man fick försöka hålla reda på vilken häst som ropades ut genom att hålla koll på namnet. Trots att de var i ett bedrövligt skick blev alla hästarna inropade och vi ropade in två till Trosa Ridskola, ett connemarasto och en halvblodsvalack.

Detta är Önnarps Ronja, fyra år gammal...

 

Ronja var långt ifrån den värsta av hästarna men i mina ögon är hon i ett riktigt bedrövligt skick. En sådan ponny ska inte behöva se ut så här, hur i hela fridens namn kommer det sig att man inte har tilläggsfodrat och verkat fötterna på henne? Polisen som är ansvarig för att dessa hästar får tillräckligt god omvårdnad har brustit något enormt i sitt ansvar. De har lagt ut skötseln av hästarna på entrepenad och den som har tagit på sig detta har uppenbarligen inte skött sitt jobb. Om någon nu vill påstå att dessa hästar minsann mådde så här dåligt redan från början så är det fortfarande en skandal att man inte har försökt få dem att må bättre. De stod på en plats där det fanns en veterinärklinik och det var två veterinärer närvarande vid auktionen men även dessa har brustit något enormt i sitt jobb då de inte har titta på hästarna ordentligt överhuvudtaget och om de nu har titta på hästarna ordentligt så bör de prickas för tjänstefel. Skälet till att jag så tvärsäkert kan säga detta är att när man lyfte på Ronjas man så krälade det omkring en avsevärd mängd med löss där och om veterinären vill påstå att han gått igenom hästarna så kan han omöjligt missat detta.

Ronjas löss...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Om veterinären då har sett lössen och valt att inte åtgärda dem så är det ett brott mot deras etikkod. Jag får ju som privatperson inte underlåta att behandla min häst mot sjukdomar eller parasiter och därför kan man även tvärsäkert säga att polisen har brutit mot lagen om de vetat om lössen och inte behandlat dem. Om de missat lössen så har de däremot brutit mot lagen eftersom de inte har låtit veterinär undersöka ordentligt varför hästarna är i så dåligt skick. Hur man än vänder och vrider på det så är det hemskt att tänka sig att en myndighet som omhändertar djur sedan kan vanvårda dem och ignorera att de inte får rätt vård.

Detta handlar alltså inte längre bara om några stackars hästar i Skåne utan om hur polisen har misskött sitt uppdrag och hur man tror att man kan ställa sig över lagen för att man är en myndighet. Det som hänt bör spridas och jag tänker faktiskt JO-anmäla polisen i Skåne för att de har skött detta så illa. För alla framtida omhändertagna djurs skull måste man se till att säkerställa att de som sedan tar hand om djuren verkligen sköter dem på ett sådant sätt att de får det bättre än innan de blev omhändertagna. De måste också verkligen bli just omhändertagna och inte bara tagna och förvarade utan vidare omtanke om att minska deras lidande.

Som sagt, nu är jag riktigt förbannad!

Tack och godnatt!

Antal kommentarer: 10

2012-06-08 22:52:41 - Ulla

Åh, herregud, stackars, stackars djur. Två av dem hade änglavakt i alla fall. Typiskt en institution som polisen att bara klara regelboken, men inte kunna tänka så mycket utanför boxen att man tar dit någon som åtminstone kan sköta om deras hovar. gissar att det kan ha stannat på en sådan detalj att det inte gick att lagföra vems skyldighet det är att betala för kalaset... Hoppas nu att de två nykomlingarna med tiden blir glada Åkerbyhästar!

På Adelsö trivs mina utmärkt. Igår var det premiär med Foxy som ledhäst på en tur i skogen inklusive plaska ut i Mälaren!

2012-06-09 14:12:19 - Karin

Kan inte Skånepolisen anmälas för brott mot djurskyddslagen? Här där vi bor finns ett stall där omhändertagna hästar brukar hamna. De blir omhändertagna på bästa sätt. När det plötsligt är en grupp nya hästar med fina nya täcken och grimmor i hagen, då vet man att de är polisens. En del måste tyvärr avlivas, men de flesta hittar nya hem efter att ha blivit gödda och omskötta så att de mår bra. Skönt att det inte är lika illa överallt!

2012-06-10 16:03:56 - kristina von heland, kristina@hvalsta.com

på 3mån ska man hinna få ponies i kond om de var dåliga innan. Verkningt o skötsel av hovar ska ske-har inget med att göra hur de såg ut innan. Löss-särskilt så här års-löss drabbar hästar som inte är i kond. kan stå i samma stall några får andra inte. Omhändertagande av djur har blivit en lönande affär, finns fall där polisen eller polismans närstående har tjänat pengar på de omhändertagna djuren som har ombesörjts av sagda polisman-lönsam hantering och inte ovanligt att djuren är sämre efter beslag-finns en hel del hundar etc hos djurens rätt genom åren

2012-06-11 17:01:53 - Helen Karls, ponnyspecialisten@live.com, www.ponnyspecialisten.dinstudio.se

Var på auktionen, håller helt med dej Johanna om det bedrövliga skicket ponnyerna befann sej i. Hingstar som hade varit lösa på natten, med kraftiga bit-och sparkskador som följd. Hagar som bara var lera, kladd och inte innehöll ett grässtrå eller ett spår av höbalar..
Vi och våra bekanta köpte stoet Ö.Nova samt fölungen. De maskades omedelbart efter ankomst hemma, dagen efter så hittade vi både styngflugelarver, blodmaskar och springmask i avföringen, i stora kvantiteter. Dock fann vi inga löss på hästarna. Fölungen var i ett bedrövligt skick, mager, fölpälsen kvar, oavvand, samt med sprutande diarre. Dessutom var det ju ett trauma i sej att ta den från mamman, som såldes på annat håll. Nu mår de dock under omständigheterna väl, går i stora hagar med sina nya flockar.Men förtroende för Polisen som omhändertagande myndighet är ju totalt nere på noll, hästarna har inte blivit skötta ALLS under den tid de stått hos Djurambulansen i Skåne, varken verkning, maskning eller fodring har skötts tillfredsställande eller alls!?!
Vi ponnyköpare borde absolut gå ihop och göra en anmälan på Polismyndigheten, kontakta mej gärna på tfn 0730-398 129.

Mvh Helen Karls

2012-06-12 08:13:36 - eva, kristinaandersson@hotmail.com, ystad

Hurra för dej Helen du har förstått vad dom håller på med på djurambulansen o Marie -Louise Thörnblad-Emma Hansson -Dom får pengar i svarta fickan så mkt pengar djurambulansen får in varje dag o han är även i byggbranchen o kanske ännu mera

2012-06-22 18:29:29 - john, john.tray@ymail.com, yahoo

Bra skrivet av allihopa..
Hästarna hamnade ur askan i elden..
Om djurägare bryter mot minsta paragraf så skall tydligen
konsekvenserna vara ENORMA,
men om myndigheter bryter mot paragrafer eller lagar
så händer ingenting..
Allas likhet inför lagen?
Ja tjosan..

2013-04-03 17:42:52 - Lina

Hej:)
Hur mycket gav du för denna häst?
Bara undrar eftersom de va i så dåligt skick...

2013-07-18 22:08:31 - Felicia , Felicianilsson2009@live.se

Hej! Jag var fordervärd på Ronja från 1 januari 2013 tills idag (18 juli 2013) då Ronja tyvärr fick somna in pågrund av en hovledsinflomation som aldrig skulle försvinna men jag kan iallafall meddela att Ronja har haft ett jätte bra liv sen hon kom till ägaren! Och hon var en helt underbar ponny! Jag saknar henne jätte mycket (heart)

2014-07-25 00:44:45 - Jill Schoultz, jill.schoultz@spray.se

Hej!
Du skall absolut Jo-anmäla så polisen får ta sitt ansvar!? lr hur? Vedervärdigt är ordet!
k5oM8Y

2014-07-25 14:49:42 - Ann-Catrin, acjumjum@msn.com

Inte för att det fråntar polis, länsstyrelse och veterinärerna deras ansvar, men vem hade hand om hästarna? Stod de i djurambulansens stall?
Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)
Mata in koden inbäddad i bilden