Här i dagboken kan ni läsa om hur livet var på Åkerby bland hästar, hundar och andra djur.

 Klicka gärna på bilderna i dagboken för att få se dem i förstoring.

Miljöbov

2013-06-14

Ibland är det faktiskt väldigt bra att få lite hjälp med saker och ting... Jag är ju en envis figur och hade ju tänkt köra ut all hästgödsel på ena åkern, men efter att ha kämpat mot mina maskiner i flera dagar så gav jag faktiskt upp. Det hela började med att det var ett himla projekt att få på gödselspridaren på traktorn, jag började med att montera bort jordbruksdraget för att kunna använda hitchkroken varpå det visade sig att kraftöverföringasaxeln var för lång så då fick jag montera dit jordbruksdraget igen, suck. När äntligen allt var rätt ditsatt så började jag lasta på gödsel varpå plötsligt grävaren blev ostyrbar och sade pfffsshhh. En hydraulslang hade lossnat framme vid servostyrningen. Efter ungefär tusen svordomar lyckades jag få los den mycket gamla ingrodda slangen och halvt dränkt i olja satte jag mig i bilen och puttrade iväg till Odal i Nyköping där de fixade slangen på nolltid. Hem igen och ditmontering under ungefär lika många svordomar, sedan var den dagen slut. Dag två började med lagom entusiasm och påfyllning av hydraulolja och fortsatt lastning av gödsel. Första rundan gick bra men på andra rundan hör jag ett skrammel och när jag tittar bakåt ser jag kedjan hoppa av från gödselspridaren, gaaaaah. Det var bara att ta sig hem med trasig spridare och vid det här laget bestämda jag mig faktiskt för att ge upp. Som tur är så har jag så bra kontakter att det gick att ringa och be om hjälp som dök upp dagen efter och på nolltid var gödelstaden tömd. Jag har efter detta tagit beslutet att aldrig mer försöka tömma gödselstaden själv, det tar alldeles för lång tid med mina gamla maskiner som dessutom inte vill göra som jag säger.

Skälet till att det är lite bråttom med tömningen av gödselstaden är att miljökontoret ska komma och inspektera gödselplattan. Tydligen är det så att jag sysslar med miljöfarlig verksamhet eftersom jag har djur. Jag får nöjet att betala en liten trevlig avgift om 3700 kronor om året som de tar ut eftersom de måste få in pengar så att de har råd att åka ut och inspektera oss miljöbovar. För dessa pengar får vi chansen att bli inspekterade lite nu och då och om de av någon anledning behöver göra en extra koll så kostar det bara 900 kronor per timme de använder för detta. De räknar med att en ordinarie kontroll tar ca en timme, ganska så bra timlön då om man tar ut 3700 kronor om året för detta. Det bör då tilläggas att detta är den första kontrollen de gör sedan plattan byggdes för ungefär 15 år sedan.

Ibland blir man mer än fundersam när det gäller detta med de offentliga kontrollerna, man springer runt och kontrollerar allt möjligt och tar väldigt mycket betalt för detta. Jag undrar hur det är för folk som inte har egna företag och bor i stan, blir de någonsin kontrollerade vad gäller deras potentiella status som miljöbovar. På något sätt känns det som att mina små hästar knappast kan vara ett jättestort miljöproblem, de äter ju bara det som produceras på gården och det som produceras här gödslas med deras skit, en trevlig rundgång alltså. De riktiga miljöbovarna verkar de inte riktigt komma åt däremot. Vi överkonsumerar ju det mesta just nu och ett stort problem är att just vanliga människor köper kött från andra sidan jordklotet som producerats på ett miljöfarligt sätt (finns inga nitiska svenska kontrollanter i sydamerika tex) och som fraktats alldeles för långt. Jag hade hellre sett att mina surt förvärvade slantar gick till att upplysa dessa vanliga människor om att de är bland de största miljöbovarna varje gång de går och handlar varor som producerats långt bort och med tvivelaktiga metoder. Svenska staten har ju historiskt sett gått ut med olika kampanjer som ändrat folkets vanor, ta det här med kampanjen där man sa att alla skulle äta 6-8 skivor bröd om dagen. Man skulle väl nu kunna gå ut och säga till folk att äta mindre kött och mer närproducerat, det skulle vara en folkhälsokampanj som verkligen kunde göra lite nytta.

Något som är bra för min hälsa varje gång jag nu blir sådär upprörd över sakers tillstånd eller maskinernas ovilja att göra som jag vill är mina små gullhundar, vem blir inte lugn och glad när man möts av denna lilla sötnöt...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tack och godnatt!

Antal kommentarer: 0

Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)
Mata in koden inbäddad i bilden