Här i dagboken kan ni läsa om hur livet var på Åkerby bland hästar, hundar och andra djur.

 Klicka gärna på bilderna i dagboken för att få se dem i förstoring.

Min syn på gränskontrollerna

2016-01-06

Ska en människas födelseort få avgöra huruvida hon har rätt att söka sig till något bättre?

I Sverige har vi alla rätt att bli vad vi vill, vi kan göra vilka klassresor vi vill och faktiskt emigrera till i princip vilket land vi vill om vi av någon anledning inte trivs där vi är. Det finns naturligtvis saker som kan ställa till det i livet också så att en inte hamnar där en vill, men vi har hela tiden val att göra.

Ett val vi har som definitivt är helt fritt oavsett livssituation är hur vi ser på andra människor, vi kan välja att misstänka att alla är lite småaktiga och illvilliga och bara ser till sitt eget bästa eller så kan vi välja att tro att de flesta människor i världen faktiskt är snälla. Här kan vi snabbt gå till oss själva och ställa frågan: går jag runt och är lite ond? Svaret tror jag aldrig kommer vara javisst, jag är en ond liten person, utan det kommer antagligen vara att jag naturligtvis är en någotsånär god person. Det är oerhört svårt att leva med att erkänna sig till att vara elak eller ond, vi har ju lärt oss från småbarnsåldern att vi ska vara snälla och duktiga och det sitter naturligtvis i. Vi har också fått lära oss att om någon ropar på hjälp ska vi naturligtvis försöka hjälpa den personen. Jag uppfattar alla människor jag mött som varandes bra människor, kan faktiskt inte säga att jag mött någon som varit medvetet ond (omedveten ondska och småaktighet har jag däremot träffat på lite då och då)

Vi står idag inför något som prövar på hur mycket hjärta vi har för andra människor, en situation där vår själviskhet och vår skräck för det främmande prövas. Det pågår en utrotning av oliktänkande i stora delar av den muslimska världen, det är ett läge som närmar sig samma läge som de stora världskrigen där väldigt många nationer är inblandade och där etniska rensningar är en del av krigföringen. Har vi i detta läge verkligen råd att stänga vår gräns, hur kommer historien att döma oss för det sveket mot de som flyr för sitt liv? Nu finns det säkert några asylsökande som inte flyr för livet utan som mest söker något bättre, men har vi rätt att neka dem det? I min värld är det en mänsklig rättighet att få söka sig till ett drägligt liv i fred och frihet. Kanske är det också så att vi ska se företagsamheten som krävs för att ta sig över hela Europa för att hitta ett bättre liv som en tillgång. De som inte har papper med sig ska nu tillbaks till något annat, vad de ska tillbaks till vet ingen men många är nu nöjda med detta då de tror att nu kommer Sverige slippa risken att få in terrorister och lycksökare. Självklart vill ingen ha brottslingar i sitt land, vare sig det är terrorister eller våldsverkare i största allmänhet, men om vi ska utestänga alla pga av några rötägg så hamnar vi i en krånglig moralisk situation.

Vi kan se det såhär, om två människor håller på att drunkna och vi inte vet vem som är en brottsling och vem som är ett offer ska vi då låta båda drunkna för säkerhets skull eller ska vi dra upp båda och sedan lösa frågan om vem som är vem? Just nu stänger EU sina gränser och Sverige är ett föregångsland i den trista frågan, vi låter alltså båda drunkna i rädsla för att vi ska få in en brottsling och för att vi kanske ska behöva dra ner på vår standard. När vi står där i båten med människorna framför ögonen så ser vi naturligtvis just det, två människor. När vi sitter hemma i soffan och tycker att det är ganska skönt att gränserna är stängda så ser vi bara en anonym massa som traskar på någon väg i Europa och där tycker vi att de ju är i någon slags säkerhet så vi kan väl bara byta kanal och se något annat. Nu är det faktiskt just människor som går där på vägen, varje individ som går där har precis samma behov som alla andra och samma mänskliga rättigheter som oss soffliggare i norden, men vi har precis i denna stund sett till att de berövats dessa mänskliga rättigheter. Vi dömer dem till att tvingas tillbaks eller att inte ens få påbörja sin resa.

Skulle du kunna se en människa i ögonen och låta henne drunkna?

 

Antal kommentarer: 0

Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)
Mata in koden inbäddad i bilden