Här i dagboken kan ni läsa om hur livet var på Åkerby bland hästar, hundar och andra djur.

 Klicka gärna på bilderna i dagboken för att få se dem i förstoring.

Vetlanda tur och retur

2014-04-06

Nu sitter jag här i sängen och småsvettas litregrann, rummet är ju extra varmt för att de små korvarna i valplådan ska må bra:) Små valpar kan inte reglera sin kroppsvärme så man får hela tiden se till att de har det varmt och gosigt så att de växer som de ska.

Den här veckan har bara flugit förbi och jag har ju inte ens lyckats rapportera hur det gick med de små hingstarna förra helgen. Det blev faktiskt ett riktigt äventyr som ändå slutade bra. Mint och Lancelot skulle ju visas för kvalitetsboken så Maria, Amanda, boxern Ida och jag packade in oss i min bil för att ta en tur till Vetlanda. Min bil tillhör ju inte de mest pålitliga figurerna och det hela började faktiskt med att den inte riktigt ville starta när vi väl lastat in både Lancelot och Mint. Efter lite laddande och huvudkliande så fick vi hjälp av Nisse att starta den, tydligen var startmotorn lite sur men efter två knack så hoppade den igång. Nu är ju jag van vid att knacka igång startmotorer då jag gjort det många gånger på mina gamla traktorer så vi åkte glatt iväg med en liten hammare i bilen utifallatt den skulle sura igen. Väl framme i Vetlanda lastades ponnyerna ut och installerades och sedan skulle vi åka till hotellet. Då surade bilen igen och eftersom Amanda är mindre än mig och dessutom ung och smidig skickade vi först in henne under bilen men av någon anledning så började hon bara pipa när det gnistrade litegrann så där fick jag ligga och krypa för att knacka på startmotorn (ungdomen idag är lite gnällig ibland tycker jag, det är ju bara tolv små volt i bilbatteriet, kittlas ju bara). Efter lite pill och knackande hoppade den igång och vi kunde ta oss till hotellet.

 Det var ett mycket trevligt hotell men av någon anledning så hade de disko just denna kväll så det var väldigt livat när vi skulle sova. På morgonen var Ida och jag definitivt först uppe och kunde då konstatera att det hade varit lite kaos kvällen innan, man fick hoppa över sönderslagna flaskor och på dörren ut var det blodfläckar. Uppenbarligen festar man loss i Vetlanda på lördagskvällarna, Maria och Amanda hade fått privilegiet att sova i ett rum som låg ut mot torget och där åkte man runt med bilar som spelade musik i högtalare på taket, Hölö börjar nästan kännas som en riktig metropol i jämförelse. Nu såg vi nog till att några vetlandabor fick vakna tidigt för precis som dagen innan fick jag lov att krypa in under bilen och knacka (Amanda vägrade fortfarande). Nu ville dock inte bilen starta alls så där stod vi mitt i Vetlanda med lite lätt panik klockan halv åtta på morgonen. Som tur var så var hotellet fullt av trevliga människor om också skulle ut till ridhuset och kvalitetsbokvisningen så vi fick skjuts i lite olika bilar och kom ändå fram i god tid.

Det blev ändå i slutändan en ganska långdragen historia då Mint skulle gå ett helt bruksprov och det innebär ju flera delar. De ska först mätas sedan visas för hand, löshoppas och ridas. Eftersom det var många hingstar med så tar det hela dagen och nämden ska desutom ha ett långt möte för att diskutera de olika hingstarna innan alla får sin kritik och sin dom. Det var hela 24 hingstar som skulle in i ringen för att få reda på resultatet och de kallades fram i nummerordning. De som inte fick tillräckligt med poäng för att gå in i kvalitetsboken fick sina poäng på en gång så varje hingst som fick order om att stanna kvar fick naturligtvis applåder och jubel. Lancelot fick nu 38 poäng men domarna tyckte om honom och ville gärna att han behålls som hingst och visas nästa år igen. Mint däremot fick order om att vänta och då kunde vi ju andas ut eftersom det betyder ett godkännande. Han blev nu tredje bästa hingst med hela 42 poäng på exteriören och han fick dessutom den högsta kvalitetsgraden som man kan få vilket är G1+. Splendid har alltså nu fått sin första son in i kvalitetsboken!

Mint redo att gå in och visa upp sig...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Naturligtvis var vi nu mycket glada och lyckliga men det lilla problemet med att bilen stod ohjälpligt stilla på torget i Vetlanda kvarstod ju. Som tur är så är människorna i Vetlanda osedvanligt hjälpsamma och trevliga så under dagen hade diverse personer engagerat sig i mitt lilla bilproblem så bilen hade blivit inrullad till närmaste verkstad där mekanikern hade tagit sig tid att titta på den på en söndag och nu konstaterades det att startmotorn hade fått kortslutning och att det var helt omöjligt att få igång bilen. Som tur var så fanns det en bil på statoil som vi kunde hyra så att vi kunde ta oss hem. Efter lite skjuts runt Vetlanda och upphämtning av hyrbil så kunde vi packa ihop och åka hem. Ibland så måste jag säga att någonstans måste jag ha samlat på mig lite god karma för det var helt fantastiskt vilken bra hjälp jag fick av de trevliga vetlandaborna.

Nu var de riktigt snabba på att laga min bil så på tisdagsmorgonen ringde de och sa att jag kunde hämta upp den så då fick jag ta en tur till till Vetlanda för att lämna hyrbilen och hämta skitbilen. Vägen till Vetlanda tillhör nu inte världens roligaste då man åker över tio mil genom de småländska skogarna, det finns knappt ens en mack på den vägen så det är lite svårt att hålla sig vaken. Det är ju tur att jag är rätt så bra på att ta saker med jämnmod, det hade ju annars varit ett tillfälle då man lätt kunnat få ett smärre nervsammanbrott. Nu skulle ju inte ett sammanbrott hjälpt upp situationen utan det är bara att konstatera att ibland går det inte som man tänkt sig. Det jag fått ut av bilproblematiken är en insikt om att just denna bil ska inte jag ha i min ägo längre så om någon nu känner sig sugen på en pajero med nyrenoverad startmotor så står det en billig sådan på Åkerby;)

Nöjdast av alla med helgen var dock Ida som fick massor av ensamtid med matten och som dessutom lyckades sälja in sig hos diverse boxgrannar så att hon tom blev fotograferad som ett led i en övertalningskampanj om att skaffa boxer:)

Tack och godnatt!

Antal kommentarer: 2

2014-04-07 09:24:28 - Eva Folkesson , eva.folkesson@gmail.com, www.123minsida.se/Boxerlivet

Trevligt inlägg! Jag tycker du är jättetuff som fixar allt detta så bra. Och JA du har nog en positiv karma :) Vackra hästar!

2014-04-08 07:45:15 - Dotty

Grattis till utmärkelsen! Jättefin ponny.
Dotty, Mälsåkers Gård
Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)
Mata in koden inbäddad i bilden