Här i dagboken kan ni läsa om hur livet var på Åkerby bland hästar, hundar och andra djur.

 Klicka gärna på bilderna i dagboken för att få se dem i förstoring.

Attans förkylning

2017-01-05

Ibland kan man faktiskt säga vad var det jag sa till sig själv. Jag skrev ju att det kan vara en dålig idé att skotta snö med stor grävare när man är förkyld och jag fick helt rätt i det. Bara sådär råkade jag peta lite på höskjulet och nu har det flyttat på sig någon meter eller så på ena sidan och hänger liksom lite med taket.

Ungefär så här...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jag tycker inte om vintern. Kommer aldrig att tycka om den.

Det svåra med just vintern är att allt är så oberäkneligt, ibland är det lera överallt och ibland 20 minusgrader och is överallt. Det finns naturligtvis lösningar på de flesta problem som uppstår och om jag nu börjar gnälla över fruset vatten och annat så får jag troligtvis en liten drös med goda råd om hur jag ska slippa problemen. Nu är det dock så att när man driver en liten verksamhet som jag gör så får man hela tiden balansera kostnader mot besvär och obehag. Jag skulle rent tekniskt kunna isolera stallet och hålla det frostfritt, men kostnaden och krånglet med detta skulle bli så stort att jag troligtvis skulle bli av med alla nuvarande inackorderingar eftersom priset skulle bli väldigt mycket högre än idag. Jag skulle dessutom behöva ändra hela skötselrutinerna kring hästarna då det dels skulle bli sådana temperaturskillnader att täcken skulle behövas på ett annat sätt och så skulle jag inte kunna låta alla hästar vara ute lika mycket då de behövs inne för att reglera temperaturen. Alltså skulle det bli mer arbetsintensivt än vad det är att gnälla tio dagar om året för att jag behöver knacka is i hinkarna.

Jag gillar mitt system som jag har arbetat fram under åren. Mina egna hästar har fri tillgång till hösilage och släpps ut tidigt på morgonen och får komma in sent på kvällen. För det mesta har de vatten i hagen men de dagar det är riktigt kallt så funkar ju inte det av praktiska skäl men de klarar sig bra om man ser till att de kan dricka ordentligt under natten. De står på halm som de tuggar på nattetid och får en väldigt liten giva med kraftfoder vid insläpp, mest för att de ska gå in frivilligt. På det hela är det ett enkelt system och hästarna är nöjda och harmoniska.

Jag tänker alltså fortsätta att tycka illa om vintern och gnälla över kyla, speciellt när jag tvingas fylla hydraulolja i grävaren i tio minusgrader när jag är förkyld och nyser så att jag nästan ramlar ner från motorhuven hela tiden. Förflyttningen av höskjulet är ju också en direkt konsekvens av vintern då jag aldrig hade kört på det om jag inte hostat så förbaskat mycket att jag missade att ena stödbenet åkt ner pga dåligt tryck i hydraulen som jag inte kunde åtgärda eftersom bilen var insnöad ( alla mina vänner som gillar motorer kan andas ut, jag har fyllt på den och idag var det bra tryck). Några dagar om året får man stå ut med elände, men vi är ju iallafall på rätt sida nyår så snart är det vår och då får jag väl helt enkelt bygga ett nytt höskjul. Nu ska jag bara se till att sluta vara förkyld då det tar sådan eländigt lång tid att hosta sig genom allt arbete.

Tack och godnatt! 

Antal kommentarer: 0

Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)
Mata in koden inbäddad i bilden