Här i dagboken kan ni läsa om hur livet var på Åkerby bland hästar, hundar och andra djur.

 Klicka gärna på bilderna i dagboken för att få se dem i förstoring.

Friends 2016 (var är Gullan?)

2016-11-29

Sitter nu här och försöker sätta ord på den senaste tidens händelser och kan bara säga att det verkligen går upp och ned i livet. Först har jag ju jobbat enormt hårt med att ordna upp mitt hus efter Mormors bortgång, det har varit en nästan övermänsklig uppgift att rensa efter ett 90-årigt liv. Mitt i detta har planeringen för Sweden international horse show pågått och i år har jag haft mer att göra än förut. Hela arrangemanget på Friends är som en stor cirkus och man får liksom hänga på och fixa allt vartefter. Nu blev det en fantastisk vecka där vi var många som klev in i en bubbla av föreställningar och fantastiska hästar.

Jag åkte ju upp redan på måndagen för att ställa dit Splendid och Sunny och för att orientera mig. på tisdagen drog det igång med repetitioner och bevakningsuppdrag för hela mitt gäng. Vi hade hand om dörrbevakning i FEI-stallet där de internationella hästarna står och dit in får bara deras skötare och ryttare gå. Det blev många turer till ackrediteringen kan jag säga då det uppstod viss förvirring kring vilka band vi skulle ha för att kunna stå där. I slutändan fick vi band så att vi faktiskt hade tillgång till hela arenan, väldigt trevligt för de flesta som nu fick se hur de stora stjärnorna förberedde sig. I år hade jag alltså ansvar för ca 50 funktionärer, 25 barn, sex hästar och två showhundar (plus lille Calle som hängde med för övningens skull).

Vi hade ju övat in lite saker som skulle göras i raspaddocken och sedan så var vi med i den stora julavslutningen. I julavslutningen var Sunny med och drog Alex som åkte longboard. Hon var där för första gången, debutant vid 21 års ålder:) Det gick kanonbra och det bästa av allt var att hon bara älskade det och körde full fart med öronen framåt i arenan. Delilah fick dra en tomte på tefat, något som hela publiken tyckte var urgulligt. Splendid fick leda luciatåget och hade sina två döttrar precis bakom sig, mycket snyggt. Hela julavslutningen finns att se på slutet i barnmatinen på play 

Vi fick även lite extrauppgifter och de var i år väldigt roliga. Delilah fick vara med och inleda hela showen på torsdagen då det drog igång med en parad av ryttare som varit med i stjärnornas hoppning de senaste tio åren. Hon reds av Musse Hasselvall som varit ute hos mig och övat ett par gånger. De gjorde fullständig succe då vi övat in att han först kom in med all utrustning och sedan plockade av den bit för bit. De susade runt i full galopp utan sadel och träns med bara en lite halsring att styra med. Delilah skötte detta helt perfekt, hoppade lika stadigt som vanligt och allt detta inför en storpublik. Det är ju svårt nog att bara rida in som vanligt på arenan när musiken dånar, publiken jublar och speakern ropar. För mig var det stort som tränare att få bevisa hur välutbildad hon är som klarar detta med en relativt ny ryttare och under dessa svåra förhållanden. Jag fick även äran att organisera lite så att även lite andra hästar från stallbacken kunde få vara med i paraden, riktigt kul att haflinger, fjording, shagyaarab,morganhäst och clydesdale fick gå varsitt varv. Ryttarna tyckte att det var superkul att få prova på dessa olika raser. Vi fick även äran att ha med dem som prisutdelningshästar då kändisarnas hästar i hoppningen inte riktigt höll ihop. Våra hästar hade ju varit där sedan tisdagen och tränat julavslutning och var därför väldigt lugna. Bäst var att Delilah fick vara stand in för vinnaren och fick göra ärevarv med täcke och allt. En liten rolig detalj blev det också att stackars Dermott Clemminger som ramlat av inte kunde komma upp men som tur var så fick han låna morganhästen Jolene som lägger sig ner på kommando så att man kan klättra ombord utan större ansträngning. Kanske måste de nu ändra på konceptet för kändishoppningen och tänk vad roligt det vore om de kunde ta med mer av våra fina rashästar som kan så mycket olika saker.

Det var inte bara Delilah som gjorde mig stolt att vara tränare, lilla Elsa fick även hon en extrauppgift då det behövdes en hund som kunde sitta på en pianopall bredvid Anders Bagge under barnmatinen. Hon är så otroligt lättlärd, den där mopsen, på fem minuter gick vi igenom vad hon skulle göra, alltså upp på scenen, dansa framför Anders, upp på pianopallen och sitta där och lyssna när han spelade. Det såg ut som om hon aldrig gjort annat än att showa tillsammans med honom, 16000 i publiken, livesändning på svt och hon bara levererar som om hon var hemma i vardagsrummet. Hon är född till just detta och älskar det, ju mer applåder desto hårdare knorrar hon sin lilla knorr och fokuserar på uppgiften.

I raspaddocken hade vi också flera tävlingar som jag ledde, tricktävlingen gick i tre kval och alla våra hästar gick vidare till finalen. Vinnare av hela finalen blev sedan Tilda och Lucy som inte lämnade ett öga torrt med sin uppvisning där lilla Lucy visades i frihet och lade sig på kommando och lät Tilda sitta upp när hon låg. Delilah visades också upp helt fantastiskt av Sara, helt i harmoni galopperade de runt och hoppade helt utan utrustning och de fick också sällskap av lilla Elsa som showade även här (Marika som hjälpte till sista dagen frågade "ska jag verkligen släppa Elsa lös här?"" ja helt lös" "utan koppel?""Ja"" Är du säker?" "Ja", hon är ju mops så vad ska kunna hända:)) Även Nelly fick hoppa lite över eld med Alva utan träns, tränset snodde Malve som spelade Emil i en väldigt bra uppvisning. Det blev väldigt fin show av denna tricktävling som jag tror publiken uppskattade.

Splendid som är i sitt livs form nu när han fyllt arton, var med i exteriörtävlingen och vann minsann kvalet på morgonen och fick sedan i young handler-tävlingen pris för vackraste i sin grupp. Hans handler vann dessutom handlertävlingen och var nog rätt nöjd med honom.

Hela gruppen var också med och körde parkour och dans i en fartfylld uppvisning. De var sponsrade av Svenska hästavelsförbundet med mössor och t-shirts eftersom vi jobbat i ungdomsprojektet med kurser i exteriörbedömning och tränat in dansen i samband med detta.

Det snurrades alltså runt rätt rejält och jag jobbade verkligen dygnet runt hela veckan. Det är ändå väldigt skönt att konstatera att jag klarade av att rida, vilket var mitt stora mål när jag i våras fick besked om att det krävdes en stor ryggoperation för att jag möjligtvis skyulle kunna återfå känseln i underbenen. Efter en vecaks intensivt springande i trapporna i Friends är jag fortfarande helt smärtfri i ryggen och känner mig lättare i kroppen än på ett år (kan bero på att jag efter minimalt med sömn och knappt någon mat gått ner två kilo:)). Ryggkirurgen hade ju sagt att jag kanske skulle klara att rida i november men att jag fick räkna med att det skulle göra ont. Jag är glad att han hade fel.

Alla barn som var med var också nöjda med upplevelsen, Arvid som fick göra inslag i lilla sportspegeln, Meja, My, Nova,Issa, Filippa, Malve, Vigge och Arvid som fick vara HM-modeller vid prisutdelningen för grand prix-hoppningen, Moa,Nelly och Ella som vi lånade ut som hästskötare åt världsstjärnan Pignon och inte minst hela gruppen med dansare som fick hoppa in och dansa lite här och där. Jag tror även de vuxna var nöjda som fick ta selfiesar med diverse stora ryttare (och som hela tiden stoppade och kollade ackreditering på precis varenda höjdare inom ridsportförbundet, även Peder Fredricsson i sina vita ridbyxor på väg ut från banan fick dra upp skortärmen, den enda som kom fram var Malin Baryard för henne kände de iallafall igen:))

Det roligaste under helgen har dock varit frågan om var Gullan var, hon försvann hela tiden, då hennes box var för liten för att sova i fick vi flytta runt henne inför natten. Facit på vad hon gjorde efter stängning kommer här...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tack för denna vecka:)

 

 

 

Antal kommentarer: 1

2016-11-30 00:32:58 - Sara

Satt och kollade på matinén ikväll och tänkte för mig själv när luciatåget kom in att är inte dedär Splendid och se så rätt jag hade! Har följt bloggen i jag vet inte hur många år. Kul att det går så bra för er! Lycka till och hoppas du läker ordentligt!
Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)
Mata in koden inbäddad i bilden