Här i dagboken kan ni läsa om hur livet var på Åkerby bland hästar, hundar och andra djur.

 Klicka gärna på bilderna i dagboken för att få se dem i förstoring.

Närproducerat

2012-05-26

Jag upptäcker ibland att jag faktiskt är ovanligt principfast när det gäller vissa saker. Jag tillhör de där konsumenterna som faktiskt läser det finstilta på förpackningarna. I min kundvagn hamnar inget kött från utlandet, inga genmodifierade stackars grönsaker och ingen fisk utan MSC-märkning. På restaurang kollar jag oftast var köttet kommer från och äter helst fisk då köttet oftast har åkt båt lite för långt.Det låter kanske dyrt och lite krångligt men man kan faktiskt äta både billigt och nyttigt även om man äter mest närproducerad/svensk mat.

Jag skulle lätt kunna dra upp alla de skäl jag har för att vara så ordentlig men det största skälet är ändå att man bara måste vara miljömedveten och medveten om att Sverige har det starkaste djurskyddet i Europa. Jag vill bara inte äta grisar som ätit antibiotika hela livet eller majs med insektsgener.

Det här med djurskyddet har ju tagit upp en hel del av min tid då jag ju har engagerat mig i frågan. Tyvärr så är debatten i Sverige helt snedvriden då man har gett (här kommer mitt nya favorituttryck, tack Ulla...) problemformuleringsföreträde till de extremgrupper som säger sig vara djurens vänner. Vad som då hänt är att hela debatten utgår ifrån att vi har en massa djurplågare i vårt land och att alla djurägare är halvkriminella istället för att utgå ifrån att de flesta djurägare i landet vill ha ett starkt djurskydd och att de flesta faktiskt gör sitt bästa för att hålla sina djur på ett så bra sätt som möjligt. Man försöker också påskina att köttkonsumenterna bara är en liten grupp av bakåtsträvande människor som inte begriper bättre och att vegetarianismen ökar lavinartat. Nu är det så att köttkonsumtionen ökar kraftigt och varje gång man då skapar ett mediedrev angående de så kallade djurplågarna så slutar inte konsumenterna äta kött, de börjar istället äta mer importerat kött. På något sätt behöver debatten vändas så att problemformuleringsföreträdet hamnar på rätt ställe. Vi är idag en del av Europa och världen och istället för att skjuta ner inhemska producenter borde vi titta utåt och agera för en renare matproduktion i hela vår omvärld. Vad gäller djurskydd och smittskydd är vi bäst i klassen och det ska vi fortsätta att vara men det vore bra om vi fick med oss några fler europeiska länder. 

Detta kanske chockar några av mina hästvänner ute på nätet, men faktum är att jag försöker leva som jag lär och därför hamnar även vissa hästar som avlivas här på gården i frysen. Istället för att köpa hundmat importerad från England eller något annat land får mina hundar mat från sin egen gård (jag drar gränsen vid att äta dem själv). Alla som sett mina hundar  vet att de har osedvanligt blank och fin päls och är vid väldigt god vigör och detta är tack vare nyttig närproducerad mat. Även detta är faktiskt en djurskyddfråga, det finns idag inte några vettiga sätt att ta bort en häst utan att det kostar minst femtusen kronor. Detta får till följd att väldigt många människor drar sig för att avliva sina gamla hästar och vissa går ibland så långt att de ger bort dem. De hästar som bortskänkes hamnar ibland på transport till polen eller Italien (tänk på det nästa gång du köper italiensk korv) och detta är nog mycket värre för hästen än att få dö hemma och bli uppäten. Jag har kontrollerat detta med Jordbruksverket och de anser att även behandlade hästar duger som hundmat så alla som nu ger sk färskmat till sina hundar kan ta en funderare och sedan fråga efter något sätt att få hästkött istället.

Hund som lever gott på närproducerat...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jag tror stenhårt på konsumenternas makt och om bara de svenska producenterna kunde få ut all information om fördelarna med vår inhemska matproduktion så tror jag snart att konsumenterna skulle börja välja mer svenskt. Kanske är det dags att ringa uppdrag granskning och få dem att göra fler reportage om polska grisfarmar och mrsa-situationen hos köttproducenter i Europa...

Tack och godnatt!

 

 

 

Antal kommentarer: 3

2012-05-28 08:21:15 - Ulla

Bra där! Det är kanske dags för politiken snart, Johanna? Den världen behöver visa och smarta människor som du

2012-05-29 10:54:30 - Eva Drake

Håller med Ulla - såna som du behövs

2012-05-31 22:53:06 - Carro

Jag håller med dig fullt ut! Däremot så har jag efter 9 år i livsmedelsbranschen sett att människor i dagens samhälle ska ha fina bilar, fina hem, dyra märkesmöbler och märkeskläder mm. Men när det gäller maten så köper man vad som helst för skit, bara det är billigt! Jag är med dig i din kamp :)
Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)
Mata in koden inbäddad i bilden