Här i dagboken kan ni läsa om hur livet var på Åkerby bland hästar, hundar och andra djur.

 Klicka gärna på bilderna i dagboken för att få se dem i förstoring.

Snöstorm igen

2010-02-03

Idag har det varit riktig snöstorm hela dagen. Morgonen började med att jag skulle ut och laga staket eftersom några av hästarna hade rivit tråden igår. Det var en långsam process att ta sig genom en halvmeter djupsnö samtidigt som snön attackerade från alla håll. Det snöar inte neråt hos oss när det blåser utan snön kommer från rakt från sidan.

När jag sedan gick in i stallet för att släppa ut hästarna fick jag en inte så trevlig överraskning, hela golvet var täckt med en decimeter vatten. Canjas vattenkopp hade förvandlats till en snygg fontän som sprutade vatten hela vägen upp till taket. Canja, den stackaren, stod tryckt mot väggen och försökte undvika vattensprutet. Som tur är så har hon ett ordentligt täcke på sig och var inte ens lite fuktig under det. Det var bara att slänga ut alla hästarna och börja försöka få undan allt vatten. Det enda positiva med all snön som kommit idag är att det var enkelt att hämta in snö för att suga upp vattnet som samlats i alla boxar. När man ska få bort vatten ur stallet på vintern så är faktiskt snö det bästa medlet för att få med sig vattnet, den har en osedvanligt god uppsugningsförmåga, mycket bättre än spån eller torv. Det blev många turer med skottkärran så nu är jag ordentligt trött i hela kroppen.

Faktum är att det ändå är ganska skönt att vara sådär trött, man känner verkligen att man har gjort något under dagen. Fysiskt arbete är väldigt tillfredställande om man får göra det utan stress. Kroppen är ju gjord för att användas och när man verkligen har använt alla muskler och all energi så sover man extra gott.

Ida älskar de dagar då vi måste vara ute och jobba hela dagen. Hon har ingenting mot att traska runt och hjälpa till tio timmar, inte ens fast det är kallt eller snöstorm. Det bästa som finns är ju att få vara ute och spana på katter och skälla på de enstaka skidåkare som åkt förbi idag. Nu har hon ju fördelen att eftersom som hon går på fyra ben så är hon närmre marken och slipper på det viset den värsta blåsten. Om man dessutom smyger bakom snövallarna så märks inte snöstormen av alls så varför matten gnäller om snö i ansiktet förstår hon nog inte riktigt.

Det blir intressant att se hur det ser ut imorgon när jag vaknar, det har ju kommit en decimeter snö nu idag som har fördelat sig ganska så ojämt. Vi är i princip helt insnöade med höga vallar överallt och trots att jag har plogat flera gånger under dagen är gården i nästan oframkomlig. Ibland känns det som om halva tiden ägnas åt att bara flytta runt snö utan större resultat eftersom det bara kommer ny och den gamla dessutom flyttar tillbaks. Jag ska iallafall drömma om solsken och tjugo plusgrader...

Tack och godnatt!

Antal kommentarer: 2

2010-02-04 13:57:21 - Ulla, ulla.eve@sh.se

uthållighet måste vara den största dygden av alla...

2010-02-05 20:58:45 - fian

I skåne ska man vara glad om man tar sig upp till gården eller ut från den en stund senare, då all snö drevar hysteriskt snabbt hela tiden, dessutom får man pulsa i snömodd mitt i stan för att skåningarna vet uppenbarligen inte att man måste PLOGA bort snön, dom tror på salt salt och åter salt som bildar smetiga snorhala lager överallt-suck;(
Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)
Mata in koden inbäddad i bilden